Idén a határvédelmi kiadások meghaladhatják a 650 milliárd forintot

Hírek Figyelő.hu

– Magyarország jó úton jár: tavaly a vártnál nagyobb mértékben csökkentettük az államadósságot, idén hetven százalék alá javítjuk az arányát, míg az uniós átlag jelenleg 84 százalék. A költségvetési hiány csökkentését is folytatjuk, jövőre visszatérünk a három százalék alatti deficithez. Azzal számolunk, hogy jövőre javuló egyensúlyi mutatók mellett térünk vissza a magas ütemű növekedési pályára – jelentette ki tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) előtt Stockholmban.

A távirati iroda ismertetése szerint a tárcavezető kiemelte: „Idén a határvédelmi kiadások meghaladhatják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint egy százalékát térítette meg 2015 óta“. Majd hozzátette: várjuk az Európai Bbizottság válaszát, hogy mikor és miként segíti a schengeni határokat védő tagországokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában.

Az ECOFIN ülését a soros elnökséget ellátó Svédország fővárosában, Stockholmban tartják, amelyen az Európa előtt álló gazdasági kihívásokról tárgyalnak a pénzügyi vezetők. Varga Mihály szerint az az egyik ilyen kihívás az infláció. A pénzügyminiszter kiemelte: a háború és a szankciók elszálló energiaárakat okoztak, amely az inflációt is az egekbe emelte egész Európában. – A kormány a jegybankkal együttműködve aktívan cselekszik az infláció letöréséért: célunk, hogy év végére egy számjegyűre csökkentsük a pénzromlást. Ezt úgy kell elérnünk, hogy a magyar gazdaságot megvédjük a recessziótól, megőrizzük a munkahelyeket – hangsúlyozta.

Varga Mihály közölte: az ülés másik kiemelt témája a költségvetések egyensúlya. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a veszélyek korát éljük, a járvány után háborús és szankciós válság sújtja Európát.

Borítókép: Varga Mihály a januári brüsszeli ECOFIN ülésen Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink