Idei első kamatdöntő ülését tartja a Monetáris Tanács

Hírek Tóth Balázs
Idei első kamatdöntő ülését tartja kedden a Monetáris Tanács, az elemzők várakozása szerint a 13 százalékos alapkamat még biztosan az eddigi szinten marad. A piaci várakozások szerint érdemes lesz az ülés után a jegybanki közleményre figyelni, a tanács ugyanis utalásokkal elkezdheti a 18 százalékos irányadó kamat jegybanki alapkamathoz történő közelítésének kommunikációját.

Az utóbbi időszakban érezhetően javultak a piaci piaci körülmények, a földgáz világpiaci ára jelentősen csökkent, a forint/euró árfolyam is a 400-as lélektani határ körül mozgott. Így az MNB akár el is indíthatná a 18 százalékos irányadó kamat csökkentését, mely három hónapja van érvényben.

Magyarországon 2022 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ellenértéke emelkedett a leginkább. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9 százalékkal, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. Az elemzők sokkal nagyobb drágulásra számítottak, és szerintük az éves áremelkedés gyorsulását szinte teljesen az üzemanyagok árstopjának kivezetése eredményezte. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint az infláció idén januárban valószínűleg 26 százalék körül éri el a csúcsát, de az idei év első felében még 20 százalék fölött marad. Az év második felében azonban nagymértékű csökkenés következhet, és van esély arra, hogy 2023 decemberében egy számjegyű tartományba süllyedjen.

Török Zoltán jelezte, az infláció mérséklődése már a legtöbb európai országban elkezdődött. Szerinte az idén, az év egészében 18 százalék körüli lehet az átlagos infláció.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink