Idegen nyelvből írnak ma tesztet a diákok

Hírek
Már javában zajlik az angol érettségi, a tesztek kitöltését reggel 8 órakor kezdték el a végzősök. A tegnapi történelem érettségi kapcsán jó hírt jelenthet számukra, hogy a vizsgát nem kell újra írniuk.

Megkezdődtek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, elsőként angolból tesznek ma emelt és középszinten írásbeli érettségit a diákok országszerte.

Középszinten az angol nyelv írásbeli ideje 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása, amire 30 perc áll a diákok rendelkezésére. Ezután szünet következik, majd a hallott szöveg értése részre 30 percet, végül az íráskészségi feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók.

Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem alkalmazható.

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

Történelemből nem kell újra vizsgázni

történelem írásbeli érettségi vizsga megismétlésére nem kerül sor – közölte az Oktatási Hivatal még szerdán. Ezt azután nyilatkoztatták ki, hogy kiderült: egy nappal a vizsga előtt kiszivárghatott a vizsga négy esszétémája, ami a közösségi médián keresztül több érettségiző diákhoz is eljutothatott.

Még nem tudni teljes bizonyossággal, hogy mi az igazság a bejegyzéssel kapcsolatban, az Oktatási Hivatal sokáig ugyanis nem reagált a különböző sajtóorgánumok megkeresésére.

Később egy közleményt adtak ki, melyben hangsúlyozták: az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében rendőrségi feljelentést tettek, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata.

 

Borítófotó: Diákok érettségi vizsgán a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban
(MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink