Idea Intézet: Előny a Fidesznél

Hírek Pindroch Tamás
Az IDEA Intézet decemberben még azt közölte, az ellenzéki összefogás vezet teljes népességen belül a népszerűségi versenyben, mára az eredmény megfordult: már itt is a kormányoldal áll jobban három ponttal. A biztos pártválasztóknál hét pontos a Fidesz-KDNP előnye.

A felmérés szerint a teljes, választókorú népesség körében a Fidesz−KDNP hónapok óta tartó lassú, de folyamatos növekedése pedig tovább folytatódott, miközben az ellenzék is növelte a táborát. Ebben a körben a két lista közötti távolság három százalékpont, míg a biztos választóknál 7 százalék kormánypártok előnye javára. Az IDEA Intézet 2022. március 2. és március 11. között, tehát már az Oroszország Ukrajna közötti háborús konfliktus közben készítette a reprezentatív felmérését

A felmérés kiemeli: a választáson legaktívabbnak számító biztos szavazó pártot választók rétegében lényeges különbség van a Fidesz–KDNP és az ellenzék szavazóinak elszántsága között. Az IDEA szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, így elérte az 50 százalékot, miközben az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent.A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében pedig nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

A Mandiner.hu szerint a mostani, a választások előtt három héttel készített felmérés azért is érdekes, mert ugyanez az intézet még szeptemberben ellenzéki előnyt mért a teljes népességen belül, ősz végén pedig fej-fej melletti küzdelmet mértek.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink