Húsipar: a bizonytalanság éve

Hírek Hőnyi Gyula

Míg tavaly 10 százalékkal csökkent a sertés ára, addig idén várhatóan emelni lesznek kénytelenek a termelők, ugyanis 50-70 százalékkal nőttek a takarmányárak és egyben 25 százalékkal nőtt az élő sertés világpiaci ára. A nagyobb probléma viszont az, hogy a sertés ára az elmúlt hónapokban soha nem látott (ellentétes) mozgásokat produkált, amelyet szinte képtelenség lekövetnie a termelőknek. Emiatt nagyon erős bizonytalanság mutatkozik idén.

Ami a húsvétot illeti Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke nagyjából hasonló forgalmat vár a tavalyihoz (7-8 ezer tonna füstölt húskészítmény értékesítés) ám az idei forgalom a tavalyi 13 milliárd után megközelíti, vagy elérheti a 15 milliárd forintot. A füstölt húskészítmény kategória forgalma egyébként ilyenkor húsvétkor a teljes éves forgalom egyharmadát produkálja.

Ami a kiskereskedelmet illeti, itt jelentős növekedés mutatkozik a hús- és húskészítmény értékesítésben, a Nielsen piackutató impozáns adatokról számolt be, de sajnos a húsipar Horeca szektorban elszenvedett veszteségeit a kiskereskedelmi eladások növekedése sem tudta teljes mértékben kompenzálni.

Magyarország továbbra is az élvonalban van a hazai termékek kiskereskedelmi értékesítésében – mondta erdős Norbert az agrártárca államtitkára. A legfrissebb felmérés szerint van némi visszaesés a boltok polcain a magyar termékek felhozatalánál, ami jellemzően a nemzetközi láncoknál mutatkozik, de komolyabb változás nem tapasztalható. Ugyanakkor az agrártárca célja, hogy minél több termékkategóriában növekedjen, lehetőség szerint elérje a 100 százalékot a magyar termékek aránya.

A húspiaci trendekről és az ágazat számairól bővebben olvashatnak a következő Figyelőben.

(Borítófotó: 2021.02.19. Furta. Szabó Zoltán juhász állatai. (Kovács Péter, Hajdú-Bihari Napló)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink