Hülye hagyományok

Hírek
Hosszú riport jelent meg az Indexen, a szerző egy iskolások számára szervezett nagyszabású hungaricum vetélkedőre ment el. Nyilván mert érdekelte, tételezzük fel jóindulatúan, nem tegyünk sértő feltételezéseket, hogy esetleg azért, hogy szétsavazza. Szóval odament, de csak értetlenkedett, több tételben.  

Nem értette, mire jó a hungarikum plecsni, hiszen semmilyen változást nem hoz a termék piaci értékében vagy megbecsültségében. Mert ettől még nem adnak el belőle többet. Azt már végképp nem értette, hogy hogy miért őrülnek meg a plecsniért a települések.

Vegyük át akkor ezt.

Nem azért minősítenek valamit hungaricummá, hogy eladják belőle jó lóvéért az utolsó darabot is, hanem azért, hogy behelyezzék a szellemi vagy érzelmi közösbe. Mert ez nekünk fontos, hiszen rólunk szól, a mi kezünk nyomát viseli, nem feledkezünk meg róla, ilyesmi. Talán úgy jobban érthető, hogy nem adjuk el a nagymamától örökölt sublótot másnap a vaterán egy húszasért, hogy vegyünk rajta egy skandináv pozdorját, mert az trendi.

Aztán azt sem érti, hogy Lezsák Sándor hogyan mondhatta azt, hogy Nem mi őrizzük a hagyományokat, hanem a hagyományok őriznek minket.                                                                                                        

Ide be is szúrja, hogy mi ezzel a baj:

a hagyományok feltétel nélküli tisztelete nagy butaság, vannak rossz hagyományok is, amiket mihamarabb el kell felejteni. Például hülyeség pálinkás kenyeret adni a csecsemőknek, vagy nem lenne jó, ha egyes halottaink mellé kinyírnák az állatait, a feleségét és a beosztottjait is.

Ejnye magyarok! Le kell tenni mostmár számolni ezzel a végtelenül alpári és provinciális szokással, mint a mindennapi kenyerünk pálinkába áztatása kisbabánk részére, és azt is abba kéne hagyni, hogy törzsi szokás szerint temetkezzünk. Nem progresszív, kellemetlenül nem EU-komform, hülyeség.

Azt írja végül, hogy nem lett okosabb a vetélkedőtől. Nem is kell, tele pohárban már minek tölteni, de mi népek, azért szeretnénk okosodni, őszintén. Olyan jó lenne, ha kaphatnánk egy további listát, még milyen további hülye hagyományokat irtsunk ki.  

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink