Hőség felsőfokon

Hírek
Változott az aszály kockázatának definíciója.  Ez leginkább a gazdálkodókat érinti, érdemes a biztosításokat alaposan átnézni.  

Az elmúlt évek legnagyobb hőhulláma vonul át felettünk. Az időjárás a szántóföldi növényeinket sem kíméli, azonban az, hogy a gazdák aszály címen kárenyhítést kérhetnek-e, az attól is függ, mikor kötötték meg az erre vonatkozó biztosításukat.

Június 15-én ugyanis hatályba lépett a kárenyhítési rendszer törvényi hátterének a módosítása, s az egyik legjelentősebb változás éppen az aszály kockázatának definíciójára vonatkozik – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
A korábban érvényes meghatározás szerint aszályról akkor beszélhetünk, ha a kockázatviselés helyén a vegetációs időszakban harminc egymást követő napon az összes lehullott csapadék mennyisége nem éri el a tíz millimétert. Június közepe óta viszont a törvény szerint az minősül aszálynak, ha a csapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 
31 °C-ot. Káresemény megállapításához e két feltétel valamelyikének kell teljesülnie, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataival kell alátámasztani.

Átmeneti időszak

Biztosítási szempontból így az idei év átmenetinek minősül, mivel különböző meghatározások vonatkoznak a kárenyhítési rendszer két pillérére, az állami kárenyhítési rendszerre, valamint a díjtámogatott növénybiztosításokra

A MABISZ felhívja az aszálybiztosítási fedezettel rendelkező gazdálkodók figyelmét arra, hogy a jogszabály változása csak annak hatályba lépése után kötött szerződésekre vonatkozik. A 2017. június 15-e előtt létrejött növénybiztosítási szerződésekre minden esetben a szerződéskötéskor érvényes jogszabály az irányadó. Mivel pedig az egyre népszerűbb díjtámogatott növénybiztosításokat csak május 31-ig lehetett megkötni, így azoknál harminc napon át tíz millimétert el nem érő összcsapadék esetén állapítható meg az aszálykár.

A kockázat növekedését a gazdálkodók is érzik, mivel egyre többen választják ezt a biztosítási csomagot: a szerződések száma idén több mint 60 százalékkal,az éves állománydíjuk pedig 53 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

Borítókép: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink