Hoppá! Vissza nem térítendő pénz a tőzsdétől

Hírek
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) támogatási szerződést írt alá a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) a hazai kis- és középvállalati szektor hatékonyságának növelése érdekében.

A magyarországi kkv-k olyan vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a BÉT-től, amely a tőkepiaci finanszírozáshoz szükséges tudás megszerzésére, továbbá a tőzsdei megjelenés költségeinek a finanszírozására fordítható. Az új támogatások megjelenése mérföldkő a BÉT azon törekvésében, hogy új szolgáltatásokkal elérhetővé tegye a tőkepiaci megjelenést a dinamikusan fejlődő középvállalatok számára – kaptuk a tájékoztatást a tőzsdétől.

A BÉT 2016-2020-ra meghirdetett stratégiájában megfogalmazottak indokolták, hogy a magyar tőzsde pályázatot adjon be, amit az NGM elfogadott és támogatásra érdemesnek talált. Ennek köszönhetően 2018. február 6-tól a BÉT GINOP mentoring programja keretében támogatásért fordulhatnak a Budapesti Értéktőzsdéhez a meghatározott nemzetközi képzésben részesülő-, illetve a tőzsdei megjelenés felkészülési költségeinek támogatásához a hazai kis- és középvállalatok – derül ki a témával kapcsolatos közleményből.

Ami pedig a részleteket illeti: a GINOP mentoring projekt két részből áll. Az első projektelem révén a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló képzési programban résztvevő kkv-k támogatása, a második projektelem keretében a kkv-k tőzsdei felkészülését, bevezetését támogató program jön létre. A projekt első felében a BÉT célja egy európai képzési, mentoring szolgáltatásokat nyújtó együttműködés elindítása és közvetítése a célcsoport cégek számára. A nemzetközi együttműködésben résztvevők olyan komplex mentorprogramban vehetnek részt, melynek keretében a legfelkészültebb tanácsadóktól szerezhetnek új ismereteket és bővíthetik a kapcsolatrendszerüket. A program emellett lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy a legkedvezőbb finanszírozási formát megtalálják: legyen az hitel- vagy tőkeági, akár a BÉT-en keresztüli, forrásbevonás.

A BÉT közlése szerint a projekt második elemének célja a középvállalatok tőzsdei felkészülésének támogatása, illetve a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése abban az esetben, ha a középvállalatok a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz. A célcsoportot itt azok az érettebb középvállalkozások jelentik, amelyek nyitottak a transzparens tőzsdei működésre, de anyagi vagy tudásbeli hiányosságok miatt nem vállalkoztak a tőzsdei felkészülési folyamat megkezdésére.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink