Hölgyek, szeressék a tudományt!

Hírek
Érdekes kutatást tett közzé a Microsoft. A tinédzserek és a fiatal felnőtt korú nők természettudományos tárgyak iránti érdeklődését vizsgálták.

Tizenkét európai országból merítették a mintát, 11 és 30 év közötti lányokat és nőket -összesen 11500 főt- kérdeztek meg arról, miként viszonyulnak a tudományos, a technológiával kapcsolatos, valamint a mérnöki és a matematikai tárgyakhoz (rövidítve: STEM).

Az egyedülálló vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a lányok többsége 11 évesen még érdeklődik a tárgyak iránt, ám 15 éves korukra ez az érdeklődés erőteljesen megcsappan.

A megkérdezettek jellemzően azt a választ adták, hogy nem találtak ezeken a területeken női példaképeket, nem jutnak hozzá gyakorlatias, kézzelfogható tudáshoz, illetve a résztvevők 42 százaléka azt is jelezte, hogy jövőbeni karrierterveikhez nem kapcsolódnak a természettudományos tárgyak.

Kiderült, hogy amíg több volt a szemléltetés, a kísérlet, a gyakorlat, addig izgalmasnak találták a tudományos tárgyakat, de amikor a középiskolában inkább elméletivé vált az oktatás, onnantól már nem érdekelte őket annyira. A kutatás fényt derített például arra is, hogy leginkább az olasz lányok kapnak otthon elegendő ösztönzést a STEM pályák irányába, a hollandok meg jóval kevésbé.    

A szakértők úgy vélik, a probléma nem a tehetség hiánya, sokkal inkább a nemi sztereotípiák, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés távolítja el a tehetséges lányokat a természettudományos, műszaki pályáktól. Brit és francia nők elmondták, hogy sokkal nagyobb önbizalommal választanák ezt a pályát, ha tudnák, hogy férfiakat és nőket egyformán alkalmaznák a STEM diszciplínák területén.

Az elmúlt évtizedben háromszor gyorsabban növekszik a foglalkoztatás a technológiai ágazatokban Európában, mint az összes többi területen. A kormányok, a vállalatok és a munkavállalók is még tanulják az alkalmazkodást ahhoz a világjelenséghez, amit negyedik ipari forradalomnak neveznek. Ennek az új világnak nagy szüksége van képzett tudósokra, mérnökökre, műszaki szakemberekre, nőkre és férfiakra egyaránt. Az előrejelzések szerint az európai munkaerőpiacnak azzal kell szembenéznie, hogy 2020-ra mintegy 900 ezer szakember fog hiányozni az IT területen.

 Hogy közelebb kerüljenek a tudományos és a műszaki pályák világához, minden évben, április utolsó csütörtöki napján európai lányok ezrei vesznek részt egy kizárólag nekik rendezett interaktív, pályaorientációs napon. Az akció célja, hogy informálja a lányokat a természettudományos, műszaki és informatikai pályák előnyeiről, bővítve a lányok látókörét, tágítva a munka világáról alkotott képüket. A Lányok Napja egy országos, interaktív, ingyenes program, amit a Nők a Tudományban Egyesület szervez hazánkban.

 Ahogy a Microsoft tanulmány is jelzi, ha sikerül fenntartani a lányok érdeklődését a STEM tantárgyak iránt, akkor olyan úttörő tudósok nyomdokaiba léphetnek, mint Marie Curie, a radioaktivitás világhírű kutatója, vagy Florence Parpart, a modern elektromos hűtőszekrény feltalálója, Ada Lovelace, aki az első számítógépes algoritmust írta, vagy Telkes Mária magyar származású amerikai tudós, aki a napenergia hasznosításával kapcsolatosan tett korszakos felfedezéseket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink