Hogyan változtak a hitel lehetőségek az elmúlt öt évben?

Hírek Szponzorált tartalom
Egy alaposan megfontolt hitelfelvétellel céljainkat hamarabb teljesíthetjük. Megvásárolhatjuk például a kiszemelt ingatlant, megvehetjük a tökéletes családi autót, amiben mindenki kényelmesen elfér, de befektetési célokhoz is segítséget jelent az átgondolt hitelfelvétel. Mi változott az elmúlt öt évben, amire érdemes odafigyelni? Ennek jártunk utána!

Melyek a hitelfelvétel leggyakoribb okai?

A legtöbben egy nagyobb ingatlan vagy ingóság vásárlása előtt szeretnének hitelt felvenni, a legnépszerűbb hiteltermékek emiatt a lakhatással kapcsolatos lakásfelújítási vagy lakásvásárlási hitelek, illetve az új autó vásárlását fedező hiteltípusok. De egyre többen döntenek a szabad felhasználású személyi kölcsönök felvétele mellett is, amelyek nagy rugalmasságot biztosítanak, hiszen bármilyen célra elkölthető a pénzügyi intézettől kapott összeg.

TIPP: Mivel ez egy nagy pénzügyi döntés, érdemes alaposan tájékozódni, akár pénzügyi szakember segítségét kérni a számunkra legkedvezőbb konstrukció megtalálása érdekében, emellett mindig szemmel kell tartani az aktuális változásokat is. Ezeket vesszük most sorra!

Így változtak a hitel lehetőségek az elmúlt öt évben

Kamatváltozás

Idén februártól átlagosan 2,35 százalékkal növekedett a személyi kölcsönök kamata. Sokat váratott magára, hiszen a jelzáloghiteleknél ez a jelenség már tavaly megfigyelhető volt, ugyanis a jegybanki alapkamat és a pénzpiaci hozamok is emelkedőben voltak. Ez a folyamat még nem állt meg, mivel az infláció jelenleg is elég magas, erre mindig érdemes odafigyelni.

Állami támogatások

Az utóbbi néhány év sláger hiteltermékei az állami támogatással igénybe vehető típusok voltak. Ezek közé tartozik a Babaváró, a falusi CSOK és a zöld lakáshitel, azonban 2022-ben az előbb felsoroltak mind kifutnak, így érezhető változások lesznek jövőre a hitelpiacon és előreláthatóan az ingatlanárakban is.

A hiteligénylés gyorsasága

A személyi kölcsönök esetében már nem meghökkentő, ha online felvételi lehetőséggel is találkozunk. Így otthonunkból kényelmesen elintézhetjük a procedúrát. Ráadásul mivel nincs szükség önerőre és ingatlanfedezetre, jóval rövidebb idő alatt végbemegy az igénylés, mint a jelzáloghiteleknél, hiszen a legtöbbször elegendő egy jövedelemigazolást bemutatni a hitelintézet számára.

A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsönök megjelenése

2021-ben a Magyar Nemzeti Bank létrehozta azt a kritériumrendszert, amelynek megfelelve a hitelintézetek fogyasztóbarát kölcsöneit minősítik.
E szerint egy fogyasztóbarát kölcsön esetében:

  • a pénzintézetnek a hitelkiváltásra minden helyzetben lehetőséget kell adni az ügyfeleknek,
  • a futamidő nem lehet hosszabb hét évnél,
  • fix a kamatozás,
  • a törlesztőrészlet egyenlően van elosztva a futamidő alatt,
  • a folyósítási díj nem haladhatja meg a 0,75 százalékot,
  • a folyósítás három munkanapon belül megtörténik a hiteligény befogadásától számítva,
  • biztosítani kell a 100 százalékos online igénylést – ebben az esetben két munkanap lesz a határidő a folyósításra,
  • az előtörlesztési díj maximum 0,5% lehet,
  • a kamatfelár maximuma nem lépheti túl a szabályozásban előirányzott százalékpontokat.

Mi várható a jövőben?

A pandémia miatti bizonytalan helyzetben sokan nem tudják, hogy mikor érdemes belevágniuk egy hitelezési folyamatba, hiszen nehéz előre látni az 5-10 év múlva uralkodó piaci trendeket. Azonban egy pénzügyi tanácsadó, hitelszakértő segítségével már biztosabban meghozhatjuk a döntést. Emellett a bankfiókok képzett ügyintézői is támaszaink lehetnek, amikor felmérjük a különböző ajánlatokat.

A hitelfelvétel – legyen szó rövidebb futamidejű személyi kölcsönről vagy hosszabb futamidejű jelzáloghitelről – mindig felelős döntés, így előtte mindenképp fel kell mérnünk a pénzügyi lehetőségeinket és korlátainkat, illetve figyelnünk kell az aktuális piaci változásokat.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor több pénzügyi szakember lehet a segítségünkre a hitelintézet ügyintézőjétől kezdve egészen a független hitelszakértőig – bátran kérjünk tehát segítséget, hogy tisztán lássunk. Így amikor aláírjuk a szerződést, pontosan tudni fogjuk, hogy az életszínvonalunkat megtartva, a jövedelmünkhöz arányosan illő törlesztőrészlet vállalva teszünk egy fontos lépést céljaink megvalósítása felé.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink