Hogyan próbálta meg Obama meghekkelni a választásokat

Hírek
Az Obama-adminisztráció visszaélt a titkosszolgálatokkal a választások alatt, a Trump-stáb elleni támadásokra használta fel azokat - írja a New York Postban Paul Sperry.

A politikai ellenzék elleni ilyen típusú adatgyűjtés a rendőrállamokra jellemző – például arra az Oroszországra, amelyet az Obama-csapat oly vehemensen vádolt azzal, hogy saját titkosszolgálatát vetette be Trump győzelme érdekében.

A Circa News derítette ki, hogy a National Security Agency (NSA) Obama elnöksége alatt rutinszerűen megsértette a magánélet védelmét. Külföldi beavatkozások után kutakodtak, s ezek során amerikai állampolgárok jogait sértették meg. Az NSA visszaélt az ide vonatkozó törvénnyel, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet figyelje az elektronikus kommunikációt. Röviden szemléltetve az történt, hogyha valaki küldött egy levelet egy másiknak, s abban megemlített egy harmadikat is, akkor az NSA bevonta ezt a harmadik személyt a vizsgálódásba.

A cikk szerint számos ilyen megfigyelés a Fehér Házból indult, s a Trump-kampányban feladatot vállaló magánszemélyek ellen irányult. Néhányuk nevét kiszivárogtatták a médiának.

A múlt héten az is kiderült, hogy az Obama által irányított titkosszolgálatoknak nem volt alapos indoka arra, hogy a Donald Trump állítólagos orosz kapcsolatait ismertető dosszié kivonatát odaadják a korábbi elnöknek, még Trump beiktatása előtt.

Egy múlt keddi kongresszusi meghallgatáson John Brennan, aki Obama alatt a CIA vezetője volt, közölte: a dosszié “semmilyen módon” nem játszott szerepet abban, hogy a CIA úgy értékelte, hogy Oroszország beavatkozott a választásokba. De vajon miért nem? Azért, mert az NSA egykori vezetője, James Clapper korábban elismerte: “nem tudtuk a forrást megerősíteni”.

Ez azonban nem akadályozta meg Brennant januárban abban, hogy a dokumentum kivonatát átadja az elnöknek, továbbá a törvényhozás néhány demokrata tagjának. Ezzel gyakorlatilag garantálta, hogy a Trumpra nézve terhelő, ám nem bizonyított állításokat megfogalmazó dokumentum kiszivárogjon a sajtónak. Brennan tehát politikai célokra használta fel a hírszerzést, politikai szerepet adott a CIA-nak.

A CIA veteránjai szerint Brennan volt az ügynökség történetének leginkább politikus vezetője. Gene Coyle korábbi műveleti igazgató szerint Brennan “a legnagyobb talpnyaló volt a CIA történetében, és támogatta Hillary Clintont a választások előtt”. Coyle szerint Brennan megszakította azt a hagyományt, hogy a CIA vezetője nem avatkozik be az elnökválasztásokba. Hetekkel a voksolás előtt világossá tette, hogy Hillaryt favorizálja. Helyettese, Mike Morell ki is állt a nyilvánosság elé: a The New York Times hasábjain támogatta Clintont, azt állítva, hogy Trump Moszkva ügynöke.

Brennan – írja Paul Sperry – nem csupán demokrata, hanem radikális baloldali. 1980-ban, a hidegháború csúcsán a Kommunista Párt elnökjelöltjére szavazott.

Amit ő és az Obama adminisztráció többi tagja csinált, az többet ártott a választási folyamat tisztaságának, mint bármi, amit az oroszok tettek.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink