Hogyan kerülheti el, hogy internetes csalás áldozatává váljon? (x)

Skynet Szponzorált tartalom
Mennyivel kényelmesebb néhány kattintással megvásárolni egy terméket, amit kinéztünk! A kényelemnek viszont olykor ára van. A webáruházak mögött akár bűnszövetség is állhat, akik trükkös módszerekkel igyekeznek megtéveszteni a gyanútlan vásárlókat. Sajnos nagyobb összegek is elmerülhetnek így a süllyesztőben. Ne hagyja magát becsapni, mi felfedjük Önnek az elkövetők kedvenc trükkjeit! Vértezze fel magát a leghatékonyabb tippekkel, amivel az álca mögé láthat!

Mi a legjellemzőbb módja az internetes csalásnak?

Az internetes csalás legismertebb módszere az, ha az elkövetők hamis adatokat tartalmazó, nemlétező webshopon keresztül kínálnak árucikkeket. Ez azt jelenti, hogy a feltüntetett eladásra kínált termékek mögött nincs valós tartalom, nem áll rendelkezésre az adott árucikk. A internetes vásárlás korábban is nagy népszerűségnek örvendett, hiszen sok időt és energiát takaríthat meg vele a vásárló. A járványhelyzet megjelenése óta azonban nem csupán kényelmi okok miatt választják az emberek az árubeszerzésnek ezt a módját. Sokan betegség vagy hatósági karantén miatt voltak kénytelenek online vásárolni, ezért a webáruházak gombamód kezdtek szaporodni az interneten.

Talán emiatt nem gyanakodtak a becsapott vásárlók, hiszen a megnövekedett igényeket nehézkesen tudták kiszolgálni az ismert nevű webáruházak, több új vállalkozás is vitorlát bontott. Kihasználva az emberek kiszolgáltatott helyzetét és a fennálló piaci rést, az elkövetők olyan weboldalakat működtettek, ahol a megvásárlásra felkínált árukészlet mögött nem álltak rendelkezésre valós termékek. Lehet most azt gondolja, képtelenség meggyőződni a cég valódiságáról és megelőzni az internetes csalást, azonban van egy jó hírünk! Ha megfogadja tippeinket, észre fogja venni a gyanús jeleket és meg tudja tenni a szükséges lépéseket, hogy ne váljon áldozattá!

Hogyan lehet elkerülni, hogy átverjenek?

Senki sem szeretné a pénzét kidobni az ablakon, különösen ha nagyobb összegről van szó. Az internetes csalást úgy kerülheti el legegyszerűbben, ha figyel néhány gyanús jelre, ami a webshop körül tapasztalható. Egy csalás céljából felépített cég működtetéséhez komoly csapatmunka szükséges, ahol a különböző feladatokat más-más személy végzi. Így próbálják elkerülni a lebukást vagy hogy sikerüljön azonosítani és felelősségre vonni a csaló cég tulajdonosait. Általában jellemző rájuk, hogy a szaktudáshoz kötött feladatokat a háttérből látják el, míg vannak olyan elkövetők, akik a mozgalmasabb, nagyobb szervezést igénylő munkákat végzik. Egy ilyen álcég létrehozásához és működtetéséhez szükség lehet például weblap szerkesztőre, olyan személyre, aki a reklámtevékenységgel, illetve a cég arculatának megformálásával foglalkozik, vagy a bankszámla ügyintézést végzi. Ezek a webáruházak általában rövid élettartamúak, ugyanis az első néhány fogyasztói panasz bejelentést követően kaméleon módjára változtatják meg a cég nevét és a weboldalt, így elérhetetlenné tudják tenni magukat.

Gyanúra adhat okot, ha például extrém leárazást vagy óriási készletkisöprést hirdet egy cég. Érdemes megbizonyosodni arról, hogy a weboldal biztonságos-e, illetve a webáruházhoz tartozik-e egy valódi, létező üzlet. Beszédes lehet egy cég valódiságával kapcsolatban a közösségi oldalakra feltöltött vélemény-csokor is. Nem biztos, hogy a túlzásba vitt dicséret vagy az eladott termékek számának egekbe tornázása hitelességet kölcsönöz. A vásárlónak résen kell lennie a szállítási, de legfőképpen a fizetési információkkal kapcsolatban, ugyanis egy ál-webáruház biztosan nem fogja engedélyezni az utánvétes fizetést. Emellett gyanús lehet az is, ha egyáltalán nem találunk magyar nyelvű tájékoztatást vagy elérhetőséget.

Amennyiben több pontra ráismer az adott webáruház működésével kapcsolatban, első lépésként ne utaljon semmilyen összeget! Csakis leinformálható, ismert webáruházból rendeljen, lehetőség szerint pedig ne fizessen előre nagyobb értékű terméket. Ha azt tapasztalja, hogy csalók áldozatává vált, mindenképp tegyen feljelentést. A bűncselekmény elkövetési magatartásaival és a feljelentés menetével kapcsolatos kérdéseit bátran tegye fel irodánk munkatársainak, akik naprakész és szakszerű tanácsokkal látják el az adott esetre vonatkozóan!

Hogyan bünteti az internetes csalást a magyar büntetőjog?

A hatályos magyar Büntető Törvénykönyv szigorúan bünteti azokat a cselekményeket, amelyek megvalósítják a csalás tényállását. A törvényi meghatározás szerint aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el. Könnyelműség azt gondolni, hogy a csalással okozott kár nem olyan súlyos, akár meg is lehet úszni. A bűncselekményt igencsak veszélyesnek tartja a jogalkotó, ugyanis akár tíz év börtönnel is sújtható az, akit bűnösnek talál a bíróság. Elsősorban az internetes csalással okozott anyagi kár értékétől függ a büntetés mértékének meghatározása, de emellett számos tényező közrejátszik az adott eset függvényében. Súlyosabban minősül a törvény szerint a csalás, ha nagyobb kárt okoz, tehát ötszázezer-egy és ötmillió forint közötti összeget érint, illetve ha kisebb kárt okoz, de bűnszövetségben, közveszély helyszínén vagy üzletszerűen követik el. A webáruházakon keresztül megvalósított internetes csalás szempontjából a bűnszövetség és az üzletszerűség merülhet fel minősítő tényezőként.

Súlyosabban büntetendő a csalás, ha a bűncselekmény jelentős kárt okoz (ötmillió- egy és ötvenmillió forint között), vagy a nagyobb kárt okozó csalást követik el üzletszerűen, bűnszövetségben. Ha különösen nagy kárt okoz a csalás (ötvenmillió-egy és ötszázmillió forint között) vagy jelentős kárt okozó csalás bűnszövetségben, üzletszerűen valósul meg, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A legsúlyosabb felelősségi forma az ötszázmillió forintot meghaladó, különösen jelentős kárt okozó csalás megvalósítása, amiért akár tíz év börtönt is kiszabhat a bíróság. Ugyanezzel a büntetéssel sújtható az, aki különösen nagy kárt okozó csalást követ el bűnszövetségben vagy üzletszerűen.

Az elkövetők a legkülönfélébb trükköket próbálják bevetni, hogy sikerüljön tévedésbe ejteni vagy tévedésben tartani a vásárlókat, és ezáltal anyagi kárt okozzanak. Az internetes csalás ellen leghatékonyabban úgy védekezhet, ha tisztában van a törvény alkotta keretekkel és mer szakszerű jogi segítséget kérni! Ne hagyja, hogy becsapják és megkárosítsák a csalók! Forduljon kérdéseivel bátran irodánk munkatársaihoz, akik sokéves büntetőjogi tapasztalatukkal a legravaszabb álcán is átlátnak!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink