Hogy értékelik az infláció emelkedését? Ismét egy asztalnál a kormány és a jegybank nagyágyúi

Hírek vg.hu
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is felszólal a Bankszövetség fennállásának 35. évfordulója alkalmából szervezett konferencián, ahol várhatóan értékelik a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatait, melyek szerint áprilisban hosszú idő után újra emelkedett az infláció Magyarországon.

Az én kapcsolatom a bankokkal sose volt zökkenőmentes – ezt mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség 35 éves fennállását ünneplő rendezvényén. A tárcavezető szerint a bankrendszer is egy szektor a gazdaságban, arra kell ösztönözni mindenkit, hogy megértse a bankok működését

A miniszter szerint a bankok a rendszer részei, sose tudnak objektíven működni. Rátérve a gazdasági folyamatokra kiemelte, hogy ilyen magas kamatokkal a bankrendszer nem találkozott a 90-es évek óta. Ez bizonyos bankoknak profitban ez jó, de egy felelős bankár számára szerinte ijjesztőnek kell hatnia.

Az én életemben is a tavalyi év még nehezebb volt, mint a 2022-es év – mondta, hozzátéve, hogy az infláció leszorítása, az ikerdeficit megszüntetése és a reálbérek emelkedését beindítani, ezeket sikerült teljesíteni. De ennek ára volt, amit a recesszióban fizettünk meg és abban, hogy magasabb lett a költségvetési hiány.

Szerinte lehet spekulálni, hogy a kormány megfogta a kamatokat, de azon soha senki nem gondolkodott, hogy mi lett volna, ha ezt nem teszi meg a kormány. Sikeres beavatkozás volt véleménye szerint.

A kkv-k kamatstopját ki tudták vezetni, egyelőre dolgoznak a lakossági kivezetésen is.

 

A cikk ide kattintva folyamatosan frissül.

Címlapfotó: Világgazdaság

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink