Hódít az extra csomagolások piacán a debreceni családi vállalkozás

Hírek vg.hu
Egy olyan új branddel jelenik meg a csomagolások piacán az Sz. Variáns Kft., amely már csak hab a tortán az eddig is ügyfelek sorát meghódító kínálatához képest. A cég vezetése szinte a semmiből fejlesztett ki Magyarországon egy olyan tevékenységet, amelynek köszönhetően a világ több országába is szállít – irta meg a Világgazdaság.

Zöldtáska néven kínál új termékcsomagot ügyfeleinek az Sz. Variáns Kft. A brand, de a cég története mögött is számos érdekesség áll. Anyagminőségében az új termékvonal a zöldgondolat életérzést jeleníti meg, ezzel a környezetvédelmi szemléletformálás eszköze lehet a cég tulajdonos-ügyvezetője, Szakál János szerint. A száz százalékban lebomló táska ugyanis papírból készül, előállítási technológiája rendkívül költséghatékony, a perszonalizációja fotóminőségben történik. A táskára négy színt nyomtatnak egy szín áráért.

Egy átlagos bolti vásárló az Sz. Variáns termékeit gyakran veheti a kezébe. A kft. ugyanis olyan díszcsomagolásokat gyárt, amelyek a cég 30 évvel ezelőtti indulásakor a magyar piacon nem, vagy alig léteztek. A családi vállalkozás fejlődése így egybeesik a díszcsomagolások hazai fejlődésével, ami jól nyomon követhető a cég termékportfóliójának kibontakozásán, bővülésén. A debreceni kft. ma már 75 fős, emellett legalább száz megváltozott munkaképességű alvállalkozója van. Forgalma megközelíti az évi kétmilliárd forintot, eredményességét az elmúlt tíz évben több mint 60 százalékkal növelte. Tevékenységének fókuszában az ipari csomagolóeszközök, papíralapú marketingtermékek, luxus-csomagolóeszközök és a kézi készítésű papírtáskák gyártása áll. Kiemelt szolgáltatásai közé tartozik a formatervezés, a grafikai előkészítés, a nyomtatás, a felületnemesítés és a konfekcionálás. Ma már a tengerentúlra és Japánba is Sz. Variáns-csomagolásban érkeznek a minőségi borok és a porcelánok, de még a habszifonok is.

Igazi garázscégsztori

A vállalkozás 30 éve egy 70 négyzetméteres, bitumenes ipari konyhából indult hódító útjára. Története úgy kezdődött, hogy Szakál János nővére a karácsonyi vásáron a saját készítésű díszdobozait árulta, ezzel egészítve ki pedagógusi fizetését. „Fokozatosan sodródtunk bele az eseményekbe. Nem volt semmilyen stratégiánk. 1994-ben született meg a cégalapítás gondolata, a tudatos vállalatépítés pedig 1996–1997 körül indult” – idézte fel a cég tulajdonosa és ügyvezetője.

Mint visszaemlékezik, az 1990-es évek elején még nem volt kultúrája Magyarországon a csomagolástechnikának. A gyűjtőcsomagolás volt a jellemző. Ezért a kft. önmaga mentora volt, vezetése, munkatársai autodidakta módon tanultak. Évente két-három alkalommal inspirálódtak külföldi kiállításokon, így Európa számos országából hozták el azokat a megoldási ötleteket, javaslatokat, alapanyagokat, formavilágot, arculati elemeket, amelyeket azután itthon alkalmaztak.

„Ez egy nagyon erős know-how, amit házon belül fejlesztettünk a versenytársak eredményeit figyelve”– mutatott rá Szakál János.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Sz. Variáns Kft.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink