Hivatalos: bankot vásárolt az OTP Romániában

Hírek
Az OTP Bank Romania és a National Bank of Greece kereskedelmi pézintézet képviselői aláírták a Banca Romaneasca eladásáról szóló szerződést, de a tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem akarják nyilvánosságra hozni – adta hírül az OTP.

Az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank Romania (OBR) piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedik, ezzel a román bankpiac nyolcadik legnagyobb szereplőjévé válik. A tranzakció pénzügyi zárására a felügyeleti hatóságok jóváhagyása után várhatóan 2018 elejéig kerül sor.

A Banca Romaneasca tavaly év végi mérlegfőösszege alapján mintegy 1,62 százalékos piaci részesedésével Románia 14. legnagyobb bankja volt, 1,570 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, bruttó 1,148 milliárd euró hitelállományal, a saját tőkéje pedig 145 millió euró volt. 

A Banca Romaneasca jelenleg 1148 munkavállalót foglalkoztat, 109 fiókot és 118 ATM-et működtet. A pénzintézet 0,72 százaléka kisbefektetők tulajdonában van.

A Banca Romaneascaért egy másik román bank, a Banca Transilvania is bejelentkezett, de a Ziarul Financiar pénzügyi napilap szerint a románok azért nem tettek nagyobb ajánlatot, mert egy másik pénzintézet, a Bancpost megvásárlásában is érdekeltek. Romániában összesen 37 bank működik, a piac eléggé feldarabolt, szakértők szerint idővel húsz pénzintézet fog talpon maradni.

A görög média korábban azt írta, hogy az NBG 100 millió eurót kér a romániai érdekeltségéért. Az NBG az EU-val létrejött megállapodás értelmében szerkezeti átalakítást hajt végre, és ennek keretében válik meg több balkáni – mecedóniai, albániai, ciprusi – érdekeltségétől, így a romániaitól is.

Az OTP Románia két éve már vásárolt pénzintézetet keleti szomszédunkban, a portugál Banco Comercial Português romániai leánybankját, a Millenniumban Bankot 39 millió euróért vette meg. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink