Hiteleket törlesztenek és tartalékot képeznek a magyarok

Hírek
A növekvő fizetésű családok is egyelőre a hiteleket törlesztik és tartalékot képeznek a magas infláció mérséklődésével, mintsem hogy azonnal fogyasztani kezdjenek.

Érdemes lesz figyelni a következő hónapokra a kiskereskedelemben, mert december az év végi magasabb forgalom, január viszont már a növekedési pálya miatt fontos – vélik a szakértők, akik szerint folytatódhat a reálbérek növekedése, ami lassan, de biztosan támogathatja a fogyasztás helyreállását. Egyelőre a hiteleket törlesztik az emberek, és tartalékot képeznek.

Novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, novemberrel összehasonlítva pedig 0,8 százalékkal. A kiskereskedelem szerkezetét tekintve azonban nem látszik nagyobb változás a szakértői elemzések szerint.

Még elmaradunk a 2021-es szinttől
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszereket illetően

már vannak biztató jelek, de robbanásszerű bővülésről, az élelmiszer-fogyasztás drasztikus beindulásáról aligha beszélhetünk.

Szerinte érdemi fellendülést a többi üzlet forgalma mutatott, ám könnyen lehet, hogy ez is csak átmeneti, és csak a karácsony előtti Black Friday-akciók hizlalták a számokat, erre utalhatnak két szegmens kiugró adatai is:

az eddig látványosan szenvedő bútor- és műszakicikk-áruházak forgalma ugrásszerűen megnőtt novemberben, havi alapon 4,5 százalékkal, miközben
a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,2 százalékos volt a bővülés.

Virovácz azonban óva intett a túlzott örömtől, mondván, egy fecske nem csinál nyarat: „A nem élelmiszer-kereskedelmi terület összértékesítési volumene még mindig elmarad a 2021-es teljesítményszinttől, vagyis a változás iránya pozitív, de óriási lemaradásról beszélhetünk a historikus adatokhoz képest.

A cikk itt folytatódik

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink