Hírközlési mérőkomplexum épül

Hírek H. Z.
Tizenötezer négyzetméter alapterületű műszaki székházat épít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a XIII. kerületi telephelyén, ahol a szakemberek egy új, modern mérőlaboratóriumban vizsgálják majd a különféle elektromos berendezéseket a távközlési eszközök biztonsága érdekében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017-ben kezdte meg egy többfunkciós műszaki létesítmény létrehozásának az előkészítését a Visegrádi utcai telephelyén. A felszín felett kilenc-, alatta pedig hatezer négyzetméter alapterületű, huszonöt méter magas, modern épületnek – amelynek a bokrétaünnepségét április végén tartották – a két legjelentősebb eleme egy új, az elektromágneses összeférhetőséget vizsgáló, úgynevezett EMC-mérőkamra, valamint egy biztonságos adat- és szerverközpont lesz. Az állami vagyont is gyarapító építkezést a szervezet saját forrásból valósítja meg, a komplexumot a tervek szerint 2023 elején veszi használatba – közölte a hatóság a Figyelő megkeresésére küldött tájékoztatásában.

Mit vizsgálnak?

A jelenlegi mérőkamrát közel két évtizede alakították ki egy már meglévő épületben, annak korlátai között. Ez ugyan egy nemzetközileg ma is elismert laboratórium, de – mint írták – a technika fejlődésével lépést kell tartania az NMHH-nak. Így az akkreditáció és a zavartalan nemzetközi együttműködések érdekében szükségessé vált egy új, nagyobb méretű objektumnak a felépítése, ami viszont csak egy ennek megfelelően kialakított létesítményben lehetséges.

A mérőlabor a távközlési eszközökben – egyebek mellett mobiltelefonokban, rádió- és televíziókészülékekben – zavart okozó berendezések kiszűrését szolgálja majd. „Ilyen zavarokat szinte bármilyen árammal működő eszköz okozhat, a mikrohullámú sütőtől kezdve egy egyszerű villanykörtéig” – hívta fel a figyelmet a szervezet, hozzátéve: az új kamra kialakításának köszönhetően a kisebb eszközök és a háztartási nagygépek – mint például a kapunyitók, mosógépek – mellett akár személyautókat is lehet majd vizsgálni.

Hangsúlyozták: a hatósági mérések éppen azt biztosítják, hogy a kereskedelemben csak olyan elektromos berendezések legyenek elérhetők, amelyek nem zavarják a különféle vezeték nélküli hálózatok és rendszerek működését. A jelenleg elérhető legmagasabb műszaki színvonalat képviselő EMC-mérőkamrán kívül számos kisebb, speciális sugárzást mérő labor is készül.

Műszaki paraméterek

A hat mérőkamra mellett az épület egyúttal lehetőséget biztosít az NMHH budapesti telephelyein lévő, elavult és túlzsúfolt szerverszobák tehermentesítésére egy TIER3-as minőségű, korszerű adatközpont létrehozásával. Az épületen belül a tervek szerint helyet kapnak még parkolók, tárgyalók, irodák, valamint egy százhúsz fő befogadására alkalmas konferencia-központ például a nemzetközi és belföldi koordinációs értekezletek, workshopok számára. A hatóság jelentős, több ezer négyzetméteres zöldfelületet is létrehoz az épületen, továbbá kialakítanak egy százöt férőhelyes mélygarázst.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink