A teljes amerikai haderőt terrorszervezetté nyilvánította az iráni parlament

Hírek
Határozatot fogadott el az iráni parlament, amelyben az Egyesült Államok teljes fegyveres erejét terrorszervezetté nyilvánítja - jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség kedden

A Tasznim iráni hírügynökség beszámolója szerint 210 jelenlévő képviselőből 168-an szavazták meg a javaslatot.

A határozat válasz arra az április 8-i washingtoni döntésre, amellyel külföldi terrorszervezetté nyilvánítottak az iráni Forradalmi Gárdát. A határozat felhatalmazza az iráni kormányt arra is, hogy – amennyiben szükséges – lépjen fel azok ellen a kormányok ellen is, amelyek támogatták a washingtoni döntést, ám azt nem fejti ki, milyen módon.

Az amerikai erők közel-keleti műveleteiért felelős úgynevezett középső parancsnokságot már korábban terrorszervezetté nyilvánította az iráni vezetés, az Egyesült Államok pedig a terrorizmus támogatóinak listájára került.

Az amerikai-iráni viszony elmérgesedésében az is közrejátszhat, hogy az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, nem hosszabbítja meg az iráni olajvásárlási tilalom alóli mentességet a május 1-jei határidő után.

 

Borítófotó: Haszan Róháni iráni elnök beszédet mond a parlament üléstermében, Teheránban 2018. augusztus 28-án. Róháni az országot érintő gazdasági nehézségekkel kapcsolatos kérdésekre válaszol a törvényhozóknak. Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az iráni atomszerződésből, és visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink