Német pszichológus: soha nem tapasztaltam még ekkora dühöt

Hírek
A Der Spiegel német szociáldemokrata hetilap készített interjút egy pszichológussal, akinek legújabb kutatásai szerint a közelgő választások témája komoly érzelmeket vált ki a német emberekbből, amely leginkább a migrációs válsághoz köthető.  

Stephan Grünewald 50 választópolgárral készített úgynevezett mélyinterjút. A beszélgetésekből arra a következtetésre jutott, hogy legtöbbjük teljesen tanácstalannak érzi magát a közelgő választások kapcsán, ami leginkább annak köszönhető, hogy rengeteg számukra fontos kérdést –  mint például a migránsválság – a poltikusok inkább elkendőzik, és kihagyják kampányuk témái közül.

"A két éve tartó válság egy dilemma elé állította a választókat, amelyre nem sikerült még választ találniuk. Hagyjam tárva az ajtómat vagy zárjam be azt? Egyrészről szeretnének részesei lenni a befogadó kultúrának, de ugyanakkor félnek is attól, hogy a sok idegen túlterheli őket, és nem fognak ráismerni a saját országukra. Ezért a politikusoktól elvárnák, hogy legyen elképzelésük arról, hogyan lehetne ezt a két szempontot közös nevezőre hozni. De a politikusoknak nincs ilyen elképzelésük, a választók pedig cserbenhagyva érzik magukat emiatt" – magyarázta Grünevald

A pszichológus arról is beszélt, hogy a választók nagyon bizonytalanok rengeteg kérdésben. Vagy úgy írják le országukat, mint ami gyengélkedik és kimerült, vagy a biztonság és bőség szigeteként jellemzik a "kockázat tengerében". "Ez egy nagyon törékeny állapot, ami érzelmi kitörésekhez vezet. Még soha nem tapasztaltam ekkora dühöt tesztalanyok körében" – tette hozzá.

A két nagy párt jelöltje mintha azóta meghallotta volna ezt a segélykiálltást, hiszen Angela Merkel és Martin Schulz vasárnapi vitájukban sokat foglalkoztak a terrorizmus, a bevándorlás és az iszlám kérdésével. Mindkettejük érzékelhetően komolyabban vette a biztonsági problémákat korábbi álláspontjaikhoz képest, miközben továbbra is a befogadó hozzáállásukat hangsúlyozták. Kérdés, hogy jó helyen találták-e meg az egyensúlyt, vagy a német választópolgárok ezután is cserben hagyva érzik majd magukat.

Borítókép: Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink