Sírt bontott meg Székelyföldön a medve

Hírek
Folytatódnak a medvetámadások, de még nincs kilövési engedély Bukarestből.

Eddig emberekre, háziállatokra támadtak, mezei növénykultúrákat dézsmáltak meg az elszaporodott vadak, hétfő este azonban a felső-háromszékiek elborzasztó esettel szembesültek: két héttel ezelőtt elhantolt idős asszony holttestét akarta kiásni egy medve – írja a sepsiszentgyörgyi 3szek.ro portál.

Az eset Ikafalván történt, a helyi vadőrt és a lelkészt értesítették az állat által elkövetett sírgyalázásról. A helyszínre igyekvők megrökönyödve szembesültek a tényekkel: a medve szétdobálta a síron lévő koszorúkat, a felhalmozott földet elegyengette, majd húsz-harminc centiméter mélyen beásott a földbe, próbálta kikotorni a holttestet. Mindezek után a környéket a bomladozó test szaga árasztotta el – részletezte a morbid esetet a környéken vadgazdálkodást folytató Katrosa vadászegyesület vezetője, Kiss Attila.

Július első felében több száz székelyföldi gazda és önkormányzati vezető, helyi előljáró tiltakozott a bukaresti környezetvédelmi tárca miniszterénél, Graţiela Gavrilescunál, aki ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy miniszteri rendelettel teszi lehetővé a károkat okozó medvék kilövését. Összesen 140 veszélyes állat elpusztításában egyeztek meg, de azóta se történt semmi. “A vadászok keze meg van kötve, lassan ki sem mernek menni a vadászterületre. Minden bokorban medve, ha a vadász önvédelemből rálő a vadra, könnyen meggyűlik a baja. Nem tudni, milyen ítélet születik egy ilyen ügyben, de ha elmarasztalják az önvédelemből lövő vadászt, 40 ezer eurót fizethet az életére törő vad meglövéséért, megvonják fegyverviselési engedélyét, elkobozzák hivatalosan birtokolt fegyverét “ – részletezte a lehetséges következményeket Kiss Attila.

A medvék pedig tovább pusztítják a székelyföldi gazdák javait. Eddig a haszonállatokat célozták, következtek a gabonák. A búza, árpa, rozs aratása után csökkent a mezőkön levő élelem mennyisége, most a kukoricára összpontosítanak. Zágonban például több gazda döntött úgy, nem várják meg a kukorica érését, inkább lesilózzák, még akkor is, ha előre nem tudják, mi lesz a silózott takarmány sorsa. – írja a Háromszék.
Hétfőn a szomszédos Hargita megye tanácselnöke, Borboly Csaba közölte, hogy újból emberre támadt egy medve Csíkmindszenten.

A 38 éves csíkszentléleki férfi szilánkosan eltört alkarját kellett megműteni. Az áldozat elmondta, hogy rendszeresen jár gombát és mogyorót szedni az erdőbe. Szombaton egy fiatal ültetett erdőrészen haladt át, és a medvéktől tartva nagyokat füttyentett, hogy elijessze az esetlegesen ott tartózkodó állatokat, amikor a fák közül teljesen váratlanul rátámadt egy közepes méretű medve. Megjegyezte, hogy végül a nála lévő gázspray segítségével szabadult ki az állat karmai közül.

Szerdán a Déli Kárpátok lejtőjén, a Prahova folyó mentén elhelyezkedő Comarnic településen egy pásztort sebesített meg súlyosan egy medve.

Európában – Oroszország európai részét leszámítva – körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él, a romániai medveállomány 78 százaléka pedig Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében található.

Borítókép: dailynewshungary.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink