Hiller Istvánnal indulna a szocialista oktatási reform

Hírek
Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt Hiller Istvánnal az oldalán ismertette az MSZP készülő kormányprogramjának oktatásra vonatkozó elképzeléseit. Reformot, azt ígérnek, viszont Kunhalmi Ágnesnek nem jutott szerep. 

Az oktatás lesz az első számú prioritás az MSZP programjában, ami azt jelenti, hogy a következő kormányzati ciklusban megduplázná, és a GDP 6 százalékára növelné az ágazatra szánt állami forrásokat – jelentette be Botka László. Bátor vállalás ez kétségtelen, de akkor lett volna igazán merész, ha minimum a GDP 10 százalékét ígérte volna a területre, mert az lenne a jelenlegi duplája. 

A tanároknak „tanítási szabadságot” ígér a szocialista kormányprogram, magasabb fizetést már nem, úgy látszik, az MSZP is elégedett a pedagógus életpályamodellel, meg az emelésekkel. Jó lenne pontosan érteni, mi is az a tanítási szabadság, mennyiben tér ez el a Nemzeti Alaptantervtől. Mert a NAT-ot most is legnagyobb szabadsággal és kreativitással adhatják át a pedagógusok, eddig sem tiltotta senki. Vagy ha arra gondolnak, hogy közoktatásban nincsen szükség ellenőrzésre és minőségbiztosításra, az nem biztos, hogy találkozik a szülők elvárásaival, de 21. századi gondolatnak sem lehet nevezni.  

Az egyentankönyveket is megszüntetnék, államilag kontrollált, versenyképes tankönyvpiacról beszélt Botka, ami nyilvánvalóan a korábbi rendszer visszaállítását jelenti. A szabadversenyes tankönyvpiac úgy működött, hogy a gazdag tankönyvkiadók magas jutalékkal, ajándékokkal, nyereményekkel, kirándulásokkal „motiválták” a tankönyvfelelős pedagógusokat, nem sikertelenül. Kétségtelenül nagy volt a választék, de sok esetben annak a kiadónak a kiadványait választották a tanárok, aki a legtöbbet ígérte, és nem azét, aki a legkiválóbb könyvet adta. 

Hiller Istvánt nevezte meg Botka oktatási minisztereként, egyelőre nem derült ki, vajon miért nem bízik az oktatáspolitikus Kunhalmi Ágnesben.

Hiller elmondta, megadják a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy újra intézményfenntartók legyenek. Mit is fog jelenteni ez a gyakorlatban? A jó iskolákat nyilván szívesen visszavennék a gazdag önkormányzatok, így ezekre nem kellene költeni.  A senkinek nem kellő kisiskolák, tele hátrányos helyzetű gyerekekkel meg az állam gondja lenne. Ez lenne a szocialista esélyteremtés? 

Mert egy másik mondatában éppen arról beszélt Botka, hogy a kormány 400 000 szegénységben élő gyermektől, és rajtuk keresztül Magyarországtól is elvette a fejlődés esélyét. Ezek a gyerekek ingyenes tankönyvet, ingyenes étkezést, ingyenes nyaralást, ösztöndíjakat kapnak. Lehet azt mondani, hogy ez kevés, de jó lenne világosan látni, hogyan gondolják félmilliós tömeg életkörülményeit és esélyeit javítani. 

Azt is ígérik a szocialisták, hogy vissza fogják állítani a tankötelezettséget a korábbi 18 évre. Papíron ez látszólag megoldja a korai iskolaelhagyás problémáját, de kellene valami frappáns ötlet arra is – amit e heti lapszámunkban Forgács István romaügyi szakértő fejtegetett – , mit is kezdjenek a tanárok azokkal a 17-18 éves cigány fiatalokkal, akiknek a tanulás messze nem az elsődleges céljuk. 

Az oktatási program tartalmazza még a közismereti tárgyak arányának emelését a szakképzésben, az idegennyelvi és informatikai képzés erősítését, és felmenő rendszerben kötelező érettségi tárggyá tennék az angol nyelvet. Ennél azért valamivel innovatívabbat vagy eredetibbet vártunk, márcsak azért is, mert a kormány nemrég tette ingyenessé az első nyelvvizsga megszerzését, illetve jelentette be, hogy két év múlva minden iskolában lesz szélessávú internet.

„Egyen iskolákban egyforma tanárok, egyen tankönyvből, egyforma gondolatokkal tanítanak" – megkapó őszinteséggel összegezte véleményét Botka László a pedagógustársadalomról. Nyilván értékelni fogják, milyen nagyra tartja őket.

Borítókép: MTI / Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetnek

További híreink