Hihetetlen olcsó Európa az amerikai turistáknak

Hírek Sz. H.
Sok amerikai a dollárhoz képest olcsó euró miatt rég nem látott utazási kedvvel indul útnak Európába, ugyanis 20 év óta először egyenlő egy euró egy dollárral.

„Itt az idő egy európai utazásra” javasolja a Bloomberg, a CBS pedig azt ígéri: „A croissant-tól kezdve a taxizáson át a luxuscikkekig minden olyan olcsó lesz, mint évtizedek óta nem volt”. A korlátozások eltörlése és az euró árfolyamának gyengülése miatt Olaszország, Franciaország és Németország lesz sok amerikai számára az idei nyár első számú úti célja – foglalja össze a VIMOSZ hírlevelében.

Mennyi az annyi?

Ha az árfolyamot nézzük, 2008 nyarán az Egyesült Államokból érkező látogatóknak egy euróért 1,60 dollárt kellett fizetniük, egy évvel ezelőtt már csak 1,19 dollárt, most pedig gyakorlatilag egy dollár ugyanannyit ér, mint egy euró. A paritás jelentős hatással van a turisztikai ágazatra, különösen azokra a légitársaságokra, amelyek dollárban kereskednek az üzemanyaggal. Az Európába utazó amerikaiaknak nagyobb lesz a vásárlóerejük, és valószínűleg többet fognak költeni, az Egyesült Államokba utazó európaiak viszont hátrányt szenvednek.

Most utazz!

Miután a New York Times is „Több nyaralás ugyanazért a pénzért” címmel jelentett meg cikket, a Moody’s vezető közgazdásza pedig azt tanácsolja: „Ha utazni akarsz, és maradt pénzed, tedd meg most!”, nem csoda, hogy az Expedia utazási portál július elején egy hét alatt 25%-os növekedést regisztrált a párizsi és a frankfurti járatokra vonatkozó keresésekben. Az idei első adatok is megerősítik a tendenciát: az amerikai állampolgárok által Németországban január és április között eltöltött vendégéjszakák száma az előző évhez képest megnégyszereződött, és elérte a 800 ezret.

Fotó: Szabad Föld / Németh András Péter

Ezek is érdekelhetnek

További híreink