Hiánypótló honlap indult a Nagy Háború hőseiről

Hírek
Megnyílt a Magyar Királyság területéről felállított alakulatok információs portálja, a www.magyarezredek.hu, tehát már az interneten is kutatható az első világháborúban a Magyar Királyság területén felállított katonai egységek és tagjaik története.

A 140-nél több alakulat 50 ezer oldalnál is bővebb anyagát feldolgozva készült a most elindított honlap, amelyen személynév, helyszín, esemény alapján is kereshetnek a tudományos igénnyel vagy személyes érdeklődés okán az oldalra látogatók. 2018 végére, a háború végének századik évfordulójára készül el a magyar katonai áldozatvállalás archívuma; ebben szerepel majd mindenki, aki elesett, eltűnt, fogságba került vagy megsebesült az első világháborúban.

Az első világháború volt a történelem legnagyobb magyar katonai emberveszteséggel járó konfliktusa. A 662 ezer elesett megegyezik Debrecen, Miskolc, Szeged és Pécs teljes lakosságával, ám nagyon kevés történt emlékük megőrzése érdekében az elmúlt száz évben, különösen az e korszakot fel nem vállaló kommunista hatalom idején. Az elesettek mellett 700 ezer sebesült és ugyanennyi hadifogságba esett vagy eltűnt volt a Magyar Királyság vesztesége. Eddig már több mint egymillió adatsort rögzítettek a rendszerben; a hadügyminisztérium szinte napi rendszerességgel kiadott veszteséglistáit 90, a honvédelmi levéltár anyagát 70, a bécsi temetőkatasztert 60 százalékban feldolgozták, a bécsi és a pozsonyi hadilevéltár immár digitalizált anyagában nemsokára kezdődik a kutatómunka.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságtól kapott támogatás, illetve az akkori három stratégiai partner, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára között született megállapodás értelmében a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2015-ben feladatul kapta az 1914–1918 közötti magyar katonai áldozatvállalás adatainak feltárására, rendszerezésére és közzétételére irányuló munka koordinálását. A megállapodásnak, valamint a Centenáriumi Emlékbizottságtól kapott rendszeres támogatásnak köszönhetően a munka 2015-től jelentősen felgyorsult.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban öt esztendeje tartó munka eredményeképpen jelenleg összességében 1 millió magyar honosságú katonára vonatkozó feldolgozott adatsor, vagyis 1 millió veszteségi esemény áll rendelkezésünkre. A teljes feldolgozást követően hozzávetőlegesen 1,5 milliós adatsorra lehet majd számítani. Ez lesz a Magyar Katona Áldozatvállalása, azaz az eltűnt, megsebesült, hadifogságba esett és hősi halált halt katonák adattára az interneten.

Borítókép: Fortepan

Ezek is érdekelhetnek

További híreink