Hiába lépett a jegybank, most elmaradtak a hónap eleji kamatmódosítások

Hírek
A jegybank újabb kamatvágása ellenére sem a jelzáloghiteleknél, sem a személyi kölcsönöknél nem történt érdemi változás.

Hosszú idő után először szinte minden banknál elmaradtak a hónap eleji kamatmódosítások. A jegybank újabb kamatvágása ellenére sem a jelzáloghiteleknél, sem a személyi kölcsönöknél nem történt érdemi változás. A lakáshiteleknél ezt magyarázzák az október elején bevezetett kamatplafon miatt előrehozott kamatcsökkentések, azonban a plafont nem kapó személyi kölcsönök sem lettek olcsóbbak – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Május óta az MNB-t követve a bankok kisebb lépésekben, de folyamatosan mérsékelték a lakossági hiteleik kamatait. A jegybank kamatcsökkentéseinek elindulása óta, november elején fordult elő először, hogy a pénzintézetek lényegében nem nyúltak a kölcsöneik árazásához, holott az MNB folytatta a kamatvágást, még ha annak mértékét a korábbi 1 százalékról 0,75-ra mérsékelte is.

A november elején elmaradó banki lépésekre a lakáshitelek esetén magyarázatul szolgál az október 9-től bevezetett kamatplafon. Ez ugyanis 8,50 százalékban maximálta a lakáshitelek teljeshiteldíj-mutatóját (THM). Ennek eléréséhez a pénzintézetek többségének kamatot kellett csökkentenie, de az előnyük megtartása érdekében azok a bankok is hozzányúltak az áraikhoz, amelyek már október 9. előtt is 8,5 százalék alatt kínálták a jelzáloghiteleiket. Az előrehozott kamatcsökkentések eredményeként több bank az átlagos ügyfeleknek is 8 százalék alatti THM-mel kínálja az új lakáshiteleket.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaságban olvasható

Fotó: Kallus György

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink