Hétvégén is üzemelhetne a pesti börze

Hírek Figyelo.hu

A post trade csodálatos világába, avagy a tőzsdei üzletek megkötését biztosító alap-infrastruktúra működésébe engedett bepillantást Pavlics Babett, a Keler KSZF Zrt. vezérigazgatója szerdán kora délután a BÉT e-Akadémiáján megtartott előadásában – írta a Világgazdaság.

Kiemelték, a Keler KSZF nem más, mint egy központi szerződő fél (CCP), amely

egyaránt kapcsolatba kerül az eladó és a vevő befektetési szolgáltatójával, hogy biztosítsa az ügyletek létrejöttét, az üzletmenet stabilitását.

El lehet képzelni, milyen zűrzavarba fulladna a kereskedés például a Budapesti Értéktőzsdén is, ha a napi mintegy húszezer tranzakciót a brókercégeknek közvetlenül egymással kellene elszámolniuk, hiszen akár már harminc partner esetén is a sokszorosára nőne a relációk száma, ami nagyon lelassítaná a megállapodások teljesülését.

Mint írták, ehelyett a központi szerződőfél az általa végzett multilaterális nettósítás révén gondoskodik arról, hogy a klíringtagsággal is rendelkező befektetési szolgáltatókhoz, azaz végső soron a befektetőkhöz is eljusson a részvény vagy a vételár az ügyletkötéstől számított két munkanapon belül (T+2 nap).

A Keler KSZF egyébként EMIR-engedélyes CCP, azaz megfelel a legmagasabb szintű uniós szabályozásnak is, így származtatott és határidős ügyletek lebonyolítására is jogosult. Ennek ugyanis az az előfeltétele, hogy ne csupán egy-két napra, hanem hosszabb időtávon is garanciát tudjon vállalni a tőkepiaci műveletekért.

A Pavlics Babett által vezetett cég

legfontosabb funkciója talán a biztonság lehet, mivel a KSZF-nek is helyt kell állnia az esetleges nem teljesítésekért.

Jóllehet a pesti börzén több mint 15 éve nem fordult elő az ügyletek biztonságát fenyegető szerződésszegés, ez javarészt éppen az ő munkájuk eredménye. Egyszerre kell kezelniük a piaci, a partner-, a likviditási, operációs és jogi kockázatokat. Erre szolgál amúgy a klíringtag befektetési szolgáltatók egyéni és kollektív biztosítéknyújtási kötelezettsége is. Kérdésre válaszolva Pavlics Babett elárulta, hogy

már fennállnak a feltételei a hétvégi tőzsdei kereskedésnek akár 24 órán át is, ám mivel az emberi munkát még nem tudják kiváltani, egyelőre nem tervezik a 7/24 bevezetését.

(Borítókép: A Bank Center Irodaház egyik bejárata a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. Az épületegyüttesben, melyet Finta József Kossuth-díjas építész tervezett, többek között a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és számos pénzintézet, vállakozások, valamint diplomáciai testületek képviseleteinek irodái kaptak helyet. Az előtérben Az erő nyomai Farkas Ádám absztrakt mészkő alkotása (1996). (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink