Hazánkban már ezer euró a havi fix jövedelem

Hírek
Magyarországon az átlagkeresetek immár elérték a havi 330 ezer forintot, vagyis beléptünk az ezer eurós kategóriájú országok táborába. További jó hír, hogy idén is kitart a magas béremelési ütem - nyilatkozta a Figyelőnek Szalai Piroska, bér- és munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke.  

Mit jeleznek a KSH friss, 2018-as kereseti számai?

Miután tavaly decemberben is kitartott a keresetek emelkedése hazánkban, így az év egészében dinamikus, több mint 11, pontosan: 11,3 százalékos béremelés valósult meg Magyarországon. S az, hogy több mint 329 900 ezer forint az átlagos havi fix, azt jelenti, hogy hazánk belépett az ezer eurós kategóriájú országok táborába. Hatalmas lemaradást dolgoztunk le.

Közben az infláció is kezd felpörögni. Nem „viszi” el a drágulás a  fizetések valódi értékét?

Erról szó sincs, miután a reálkeresetek is jelentősen, több mint 8 százalékkal, egészen pontosan: 8,3 százalékkal nőttek a múlt év egészében. Szó sincs negatív inflációs hatásról. Különösen azért, mert az infláció viszonylag alacsony volt tavaly, „csak” ősszel kezdett el meglódulni.

Mit érnek a magyar fizetések régiós átlagban?

A V4-es országok tavalyi keresetei még nem állnak rendelkezésre, de mint említettem, hatalmas lemaradást dolgoztunk le. Emlékeztetőül: a 2000-es évek elején csak a csehek voltak előttünk, majd az MSZPSZDSZ-kormányok alatt erodálódtak a fizetések reálértéken is. A 2010-es évhez képet a hazai fizetések immár a másfélszeresét érik. S úgy tudtak a keresetek a bűvös, ezer eurós kategóriába lépni, hogy tavaly a devizaspekulánsok folyamatosan támadták a forintot, s a fizetőeszközünk pár százalékkal gyengült ennek hatására az euróhoz képest.

Kitart idén is a bérrobbanás?

Minden jel szerint igen, folytatódik az elmúlt évek bérdinamikája. Ennek egyik bázisa, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum 88 százalékkal növekszik. Másik bázisa pedig a várhatóan magas bérdinamikának az lesz, hogy a munkaerőhiány is felfelé hajtja a béreket. Végezetül ide tartozik, hogy a közfoglalkoztatottak állománya csökken, ők a versenyszférában találnak majd várhatóan új munkahelyet. Vagyis piaci alapon folytatódik a bérek emelkedése.

Borítófotó: PuzzlePix / Siraanamwong, Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink