Hazánkban is elérhető a tű nélküli vakcina

Hírek Figyelo.hu

Novembertől Magyarországon is elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenza vakcina, amely tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek. Az elölt influenza vírust tartalmazó védőoltást más országokban már több, mint hét éve forgalmazzák, Magyarországon 2021. november közepétől a gyógyszertárakban kapható.

A hazánkban most forgalomba kerülő vakcina forgalmazását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben engedélyezte. Az, hogy a védőoltás nem injekcióval, hanem orrspray formájában adható, fontos előnyt jelenthet a gyermekek immunizálásában.

Ez azért fontos, mert

az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak. A szezonális influenza évente 4-50 millió tünetes esettel jár Európában.

Az influenzaszezonban megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban.

Fontos kiemelni, hogy bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak, és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a betegség felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelések körülbelül 80 százalékáért.

Kitiltják az iskolákból az oltatlanokat

Bár a koronavírus-járvány miatt az utóbbi időben kevesebb szó esik az influenzáról, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján csütörtökön közzétett becslések szerint november 15. és 21. között az országban 12 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 46. héten az orvoshoz forduló betegek 20,5 százaléka 14 év alatti, 37,3 százaléka 15-34 éves volt, 29,4 százalékuk az 35-59 évesek, 12,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjából került ki.

Közölték azt is, hogy a 40-46. hét között vizsgált 319 mintában influenzavírus okozta fertőzést nem igazoltak.

Orvosi tanulmányok szerint hatékony és innovatív influenza elleni oltásokkal jelentősen csökkenthetők a megbetegedéses esetek és a kórházi kezelések.

A Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray elölt vírust tartalmaz, így alkalmazása során nem okoz megbetegedést. Amikor valaki megkapja a védőoltást, az immunrendszer „idegenként” azonosítja a vírust, és védekezik ellene. Később, amikor ismét a vírushatás éri az immunrendszert, gyorsabban tud majd reagálni, így segít védelmet kialakítani a vírus által okozott betegséggel szemben.

(A borítókép illusztráció Fotó: Getty Images)

További híreink