Hazánk szempontjából is sorsdöntő a német választás

Hírek Figyelo.hu

Két forgatókönyvet lehet valószínűsíteni, de az szinte biztos, hogy hárompárti koalíció alakul majd Németországban – mondta a VG Podcastnak a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Molnár Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója

Molnár Tamás szerint a Zöldek és a liberális szabad demokraták (FDP) szinte biztosan benne lesznek a következő német kormányban, az igazi kérdés az, hogy a koalíciót a szociáldemokraták vagy a konzervatív uniópártok (CDU-CSU) vezetik-e majd. A CDU-CSU, a Zöldek és az FDP alkotta, úgynevezett Jamaika-koalíció létrehozásával már egyszer megpróbálkoztak az előző voksolás után, akkor azonban nem tudtak megegyezni, így nem jött létre a hárompárti kormány.

A liberálisok azonban másodszorra nem tehetik meg, hogy elengedik a kormányzás lehetőségét

– vázolja a helyzetet Molnár Tamás.

Az is meghatározhatja a kormányalakítást, hogy vasárnap mekkora különbség alakul ki az uniópártok (CDU-CSU) és a szociáldemokraták (SPD) között. Az SPD nagyarányú – öt százalékpontnál nagyobb – győzelme esetén ugyanis a liberálisok vezetőjének, Christian Lindnernek muszáj tárgyalóasztalhoz ülnie a szociáldemokrata Olaf Scholzcal, hisz nem tehetik meg a szavazókkal, hogy kihagyják a legtöbb voksot kapó pártot. Molnár Tamás szerint bármelyik forgatókönyv is érvényesül, december előtt szinte biztosan nem lesz kormánya Németországnak, már csak azért sem, mert a Zöldek és a liberálisok elképzelései nagyban eltérnek. A konzervatív–liberális koalíció tartományi szinten már bizonyított: Észak-Rajna–Vesztfáliában ugyanis a két párt jól, stabilan együtt tud dolgozni Armin Laschet vezetésével. Hogy a Zöldek milyen módon csatlakozhatnának egy ilyen pároshoz, az a jövő zenéje, de akár még ebben az évben kiderülhet.

Angela Merkel távozása meghatározza az európai politikát is

– hangsúlyozta a kutató. A veterán német kancellár ugyanis sokszor előmozdította az amúgy is lassú európai döntéshozatalt. Egy ritkán látott politikai egység jöhet létre a fő európai hatalmak vezetői között, ugyanis mind az olasz miniszterelnök, mind a francia elnök, és kancellári kinevezése esetén Olaf Scholz is a föderatív Európa támogatója. Ez a forgatókönyv és Olaf Scholz hatalomra kerülése azonban kevésbé kedvezne a magyar érdekeknek. A magyar–német kapcsolatok vélhetően jobban alakulnának, ha a sokszínű, új német kormányt Armin Laschet és a konzervatívok vezetnék.

Nagy változásra a német munkaerőpiacon munkavállalási lehetőségek tekintetében nem lehet számítani, ugyanis szakértők szerint a német gazdaságnak 400 ezer emberre van szüksége, ezt pedig rövid távon képtelenség belülről előteremteni

– mondta a VG Podcastnak a KKI kutatója.

Idén 60 milliárd euró lehet a magyar-német kereskedelmi forgalom

Olaf Scholz a vasárnap esti utolsó televíziós vitában – amelyet a nézők szerint ő nyert meg – arról beszélt, hogy Németországot modernizálni kell. Molnár Tamás szerint számtalan terület van, ahol a vezető európai gazdaság elavult. Németország gyakorlatilag átaludta a digitalizációt, az NDK integrálása, felemelése vagyonokba került, így most a nyugati részek jelentős infrastruktúra-fejlesztésre szorulnak.

(Borítókép: Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje (b-j) a németországi parlamenti választások előtti utolsó televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 19-én. A műsor után közzétett első felmérés szerint a német kancellárjelöltek utolsó televíziós vitáján a szociáldemokrata jelölt győzött. Németországban szeptember 26-án tartanak parlamenti választásokat. (Kay Nietfeld, Europress/AFP)

További híreink