Hazai nézőket sem látna szívesen a japán egészségügy

Hírek Figyelo.hu

Az olimpia miatt felgyorsulhat a koronavírus-járvány terjedése, ami túlságosan nagy nyomás alá helyezheti a kórházi ellátórendszert

– figyelmeztettek pénteken ismét vezető japán egészségügyi szakértők, akik szerint az lenne a legkevésbé kockázatos megoldás, ha egyáltalán nem engednének be nézőket a versenyekre. A VG.hu azt írta, hogy a szakértők jelentését azután hozták nyilvánosságra, hogy Hasimoto Szejko, a szervezőbizottság elnöke nyilatkozott a Szankej című újságnak, és azt mondta, hogy

legalább tízezer nézőt szeretne beengedni a stadionokba.

A nyári játékok július 23-án kezdődnek, és bár a közvélemény többsége az újabb halasztást támogatja, az túl sokba kerülne a szervezőknek, a tokiói kormánynak, a szponzoroknak és a biztosítóknak is, emlékeztetett a Reuters.

Azt már korábban bejelentették, hogy külföldről nem érkezhetnek nézők, a hazaiak esetleges részvételéről pedig leghamarabb hétfőn dönthetnek a szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a japán kormány és a tokiói önkormányzat képviselőnek találkozóján.

Nem lesz teljesen üres az olimpiai lelátó

A szakértők egyébként a héten még támogatták a tízezres nézői létszámot,

de csak abban az esetben, ha tovább enyhítik a korlátozó intézkedéseket. A kormány csütörtöki döntése alapján vasárnaptól lépnek életbe bizonyos könnyítések, de egyes korlátozások megmaradnak, így például a fővárosban július 11-ig az éttermek este 8-kor bezárnak, alkoholt pedig csak 19 óráig árusítanak. Az egészségügyi szakértők jelentésükben azt is hangsúlyozták, hogy a szervezőknek készen kell állniuk gyors döntések meghozatalára, a nézők azonnali kitiltására és újabb vészhelyzet elrendelésére, ha szükséges.

(Borítókép: Az olimpiai ötkarika elõtt halad egy védõmaszkos kerékpáros Tokióban 2021. május 13-án. A japán fõvárosban több mint ezer új koronavírusos megbetegedést regisztráltak ezen a napon. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink