Ház a nyomtatóból

Hírek
A házakat építő printerek már nem csak a kiállítások állandó szereplői, hanem konkrét megrendeléseket is kiszolgálnak. 

A versengő cégek egyre népesebb sorába például belépett egy San Francisco-i startup az Apis Cor. Egy olyan darura emlékeztető gépet mutattak be, amely maga körül képes kinyomtatni egy kisebb 38 négyzetméteres házat. Ehhez olyan betonkeveréket használ, amely 175 éven át bírja a strapát. Emberi segítségre csak az építés utolsó fázisában – a vezetékek, az ajtók és az ablakok beépítésénél – van szükség. Mindez önmagában elsőre egy fölösleges technikai bűvészmutatványnak is tűnhet, ám a fejlesztés igazi érdekessége az ár. A lakhely felhúzása ugyanis így átváltva mindössze 3 millió forintot kóstál.

Az Apis Cor csapata azonban komoly konkurenciával kell szembenézzen. Az épület nyomtatásnak ugyanis már van némi múltja. Az ötlet több mint másfél évtizede köröz a mérnöki szakmában. A sajtó homlokterébe viszont csak 2013-ban került be, amikor egy holland építész Janjaap Ruijssenaars bejelentette, hogy egy csavart Möbius-szalag formájú épületet fog elkészíteni egy jókora 3D nyomtató segítségével. Mivel az elképzelést profi prezentációkkal és látványtervekkel is megtámogatták a szakma forradalmat sejtett, az elképzelés pedig óriási sajtóvisszhangot kapott.

Janjaap a kérdéses épülettel azóta se készült el. A „Möbius épületnek” mégis volt némi értelme: a startupok figyelmét ráirányította a nyomtatható épületekre. Azóta már olyan európai és amerikai gépek is vannak, amelyek a földből vagy gáznemű szennyezőanyagokból készítenek téglákat vagy cementet.

A szegmens legnagyobb szereplőjét azonban Kínában találjuk: a Shanghai-i központtal működő WinSun 2014-ben mutatta be a saját gépét. A 12 év munkájával kifejlesztett készülékre –amely újrahasznosított építési hulladékból és üvegszállal kevert cementből dolgozik – első körben a Közel-Keleten figyeltek fel.

Az Emírségekben még kicsiben kezdtek: tavaly megépítették a Dubai Jövő Alapítvány 250 négyzetméteres egyszintes székházát. Az átadó után pár hónappal viszont egy valóságos gigaprojektet jelentettek be: a kormánnyal kötött megállapodás értelmében öt éven belül másfél millió házat fognak építeni az arab országban. A kormány elképzelései rettentő ambiciózusok: a jövőben a dubai épületek 25 százalékát –így a felhőkarcolókat is– nyomtatási technológiával akarják készíteni.

Borítókép: Az Apis Cor nyomtatója munka közben. Forrás: apis-cor.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink