Havi 220 ezer nettó fixszel…

Hírek
A legfrissebb kimutatás szerint hazánkban a bruttó átlagkereset 322 800 forint, míg a nettó átlagkereset több mint 223 ezer forinton “állt”, figyelembe véve a családi adókedvezményt.  

A KSH új kimutatása szerint közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 333 ezer forint volt szeptemberben. Összességében több mint tíz százalékkal nőttek a bruttó bérek szeptemberben a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelések hatására. 

Horváth András, a Takarékbank elemzője a Figyelőnek kifejtette: a nettó bérek hasonló ütemben emelkedtek, így a reálbér növekedés 6,6 százalékos volt. Összességében 322 800 forint már a bruttó bér, míg a nettó átlagkereset több mint 223 ezer forinton “állt” szeptemberben, figyelembe véve a családi adókedvezményt. 

“ 2018-ban 11 százalékot némileg meghaladó bérnövekedést várunk a képzett munkaerő hiánya illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelkedés miatt. Ugyanakkor 2019-re jelenleg 9 százalékot elérő növekedést várunk, de ezt jelentősen befolyásolhatják az év végi bérminimum tárgyalások” – tette hozzá a közgazdász, megjegyezvén azt is: idén a várt 2,9 százalékos éves infláció mellett ez nyolc százalékos reálbér növekedést jelent.

Borítófotó: illusztráció (MTI/Komka Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink