Hatmillió lehallgatott személy Romániában

Hírek
A román belföldi hírszerző szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke szerint 2005-2016 között 6 millió személyt hallgattak le Romániában.
A szociáldemokrata párti (PSD) képviselő, Claudiu Manda úgy tudja, hogy 2012-ben a kormány összes tagját lehallgatták, és a tizenkét év alatt legkevesebb száz parlamenti képviselőt is ilyen közvetlen módszerrel figyeltek meg – írja a maszol.ro.
 
A kormánypárti politikus a titkosszolgálat tevékenységéről készült jelentés egyik általános következtetéseként csütörtöki sajtótájékoztatóján megállapította, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) visszaélt a nemzetbiztonsági, illetve az ügyészségi megfigyelések és lehallgatások törvény adta lehetőségével.
 
Manda összegzése szerint a titkosszolgálat 2005-2016 között összesen 311 ezer bírósági engedélyt kapott nemzetbiztonsági célú információgyűjtésre, illetve az ügyészség által kért megfigyelésre. „Ha úgy számolunk, hogy egy-egy ilyen bírósági engedély átlagban 20 személy megfigyelésére ad lehetőséget, arra a következtetésre jutunk, hogy több mint 6 millió embert hallgattak le ebben az időszakban” – jelentette ki.
 
A román politikus adatait megerősítette a magyar hírportálnak Csoma Botond RMDSZ-es képviselő, a parlamenti bizottság tagja is. Megjegyezte, a számokat fenntartásokkal kezelte, amikor a testület pénteki ülésén szóba kerültek, de magától a SRI-től származik az információ, hogy 2005-től tavaly előttig összesen 311 ezer bírósági engedély alapján végeztek megfigyeléseket, egy-egy engedély pedig sok esetben több tucat személy megfigyelésére hatalmazza fel a titkosszolgálatot. "Volt olyan bírósági felhatalmazás, amelyen kilencven személy neve szerepelt, volt olyan is, amelyen öt. Mindenesetre a bizottság átlag húsz személlyel számolt, így jött ki a több mint 6 millió ember esetében elrendelt lehallgatás – magyarázta Csoma Botond.
 
Ha a bizottság helyesen számolt, a titkosszolgálat Románia aktív lakosságának a kétharmadát hallgatta le az említett időszak alatt. Arra a kérdésre, hogy ezt kivitelezhetőnek tartja-e, Csoma kijelentette: a SRI hatalmas apparátussal és költségvetéssel rendelkezik.
 
A román szociálliberális kormánykoalíció vezetői többször hangoztatták, hogy Romániát valójában a titkosszolgálatok és ügyészségek embereiből álló, mindenkit megfigyelő, "párhuzamos államként" emlegetett sötét háttérhatalom irányítja, amely a korrupcióellenes harc ürügyén koholt vádak alapján indít eljárásokat az útjában álló közéleti szereplők ellen – emlékeztet a portál.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink