Hatalmasat kaszált a tőzsdén az orosz aranybányász

Hírek
Oroszország negyedik legnagyobb aranybányászattal foglalkozó cége is tőzsdére megy, több milliárd rubelt gyűjtött be a befektetőktől.

Az aranybányászattal foglakozó orosz vállalat, az Uzhuralzoloto (UGC) közölte, hogy 7 milliárd rubelt (27,8 milliárd forint) gyűjtött be a moszkvai tőzsdei bevezetés során. Az UGC szerint több mint 70 ezer új befektetőt vonzott az IPO, a részvények iránti kereslet pedig sokszorosan meghaladta a kínálatot

A cég részvényének árát 0,55 rubelben határozták meg, a kereskedés szerda délután indul – írja a Reuters.Oroszország negyedik legnagyobb aranybányászattal foglalkozó vállalatát az 1958-ban született milliárdos, Konsztantyin Sztrukov birtokolja. Az üzletember ellen az Egyesült Királyság a hónap elején vezetett be szankciókat, vagyonát 1,3 milliárd dollárra (454,9 milliárd forint) becsülik.

Fotó: Shutterstock

A tőzsdére lépést is elsősorban Sztrukov szorgalmazta, szerinte az IPO-val az Uzhuralzoloto piaci értéke mintegy 117 milliárd rubelre nőtt. Itt érdemes megjegyezni, hogy London a milliárdost igen, de az UGC-t nem sújtotta büntetőintézkedésekkel. Az orosz–ukrán háború átmenetileg a moszkvai tőzsdét is lenullázta, de a befektetésekre vadászó lakosság és a tőkére szomjazó cégek visszahozták az életet a parkettre.

Fél tucat orosz hátterű társaság masírozik a moszkvai tőzsdére december végéig, s ezzel a tavalyi kriminális idény után az idén már 130 millió dollárnál járó elsődleges (IPO) és másodlagos (SPO) kibocsátásból származó összeg tovább nő. Összehasonlításképpen: a 2021-es békeévben történelmi rekordot, 3 milliárd dollárt hozott az orosz cégek tőzsdei debütálása, értékpapírjaik bevezetése a moszkvai és a londoni börzére.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy a tavaszi amerikai bankcsődök után, idén lehűlt a globális IPO-piac. A vállalatok inkább alternatív finanszírozást kerestek a kockázatossá vált elsődleges tőzsdei kibocsátások helyett: nyáron a Wall Street-i bankházak kihátráltak a hongkongi IPO-ügyletek mögül. Szeptemberben azonban fordulat következett be, például az Arm az év egyik legnagyobb tőzsdére lépését hozta össze.

A cikk forrása vg.hu

Címlapkép: Waldo Swiegers /Getty / Bloomberg

Ezek is érdekelhetnek

További híreink