Hatalmasat hajrázott év végén a SZÉP kártya

Hírek
Tavaly év végén minden eddigi havi rekordot megdöntött a K&H SZÉP kártya forgalom. A plasztikkártya mellett több helyen már digitális formában is használható juttatással 2023 decemberében közel 4,7 milliárd forint értékben vásároltak a kártyabirtokosok, ami közel duplája egy átlagos havi költésnek.

Decemberben a K&H SZÉP kártya használat az első 11 hónap átlagának közel duplájára, 4,7 milliárd forintra rúgott a forgalom. Ennek oka, hogy az év végével megszűnt hideg élelmiszervásárlási lehetőséget az utolsó pillanatig kihasználták a kártyabirtokosok és sokan vettek igénybe szállodai és éttermi szolgáltatásokat is az ünnepek alatt.

Míg augusztus és november között átlagosan a SZÉP kártya forgalom 31 százalékát tette ki az élelemiszervásárlás, addig decemberben a költések több mint felét, 52 százalékot. Ezzel a tavaly élelmiszervásárlásra rendelkezésre álló öt hónap alatt SZÉP kártya költések 37 százalékát fordították erre a célra, míg a 2022-ben a február 1-től július 1-ig terjedő, szintén öt hónapos időszakban a 26 százalékát.

A munkáltatóknál is népszerűbb a juttatás

A 2023. augusztus 1. és december 31. között ideiglenesen bevezetett hideg élelmiszervásárlási lehetőséggel a munkáltatók körében is jelentősen megugrott a SZÉP kártya népszerűsége. Míg az év első hét hónapjában a juttatások összege mindössze 7 százalékkal lépte túl 2022 hasonló időszakát, addig az augusztus és december közötti időszakban 54 százalékkal haladta meg. A munkáltatók tehát reagáltak az élelmiszervásárlási lehetőségre, közel annyival több juttatást biztosítottak munkavállalóiknak az év utolsó öt hónapjában az előző évhez képest, mint amennyit az élelmiszerboltokban elköltöttek. Ezzel éves szinten 26 százalékkal emelkedett a SZÉP kártyára jóváírt összeg 2022-höz képest, míg a teljes forgalom 19 százalékkal.

Fotó: K&H

Ezek is érdekelhetnek

További híreink