Hatalmas lökést adhat a kriptopiacnak az FTX dollármilliárdos kártérítése

Hírek vg.hu
A másfél éve bedőlt kriptotőzsde már az idén kárpótolhatja volt ügyfeleit, a kifizetések a 16 milliárd dollárt is meghaladják. Az FTX csődje hatalmas csapás volt, de most szépíthet Sam Bankman-Fried volt cége.

A 2022 végén bedőlt FTX kriptotőzsde várhatóan az idei év második felében kártalanítja volt ügyfeleit, ennek a közel 16,3 milliárdos kifizetésnek pedig jelentős pozitív hatása lehet majd a kritpopiac egészére – állítja a K33 elemzőcég két szakértője, Vetle Lunde és Anders Hesleth.

Az időközben 25 éves börtönbüntetésre ítélt Sam Bankman-Fried bedőlt tőzsdéje készpénzben fizeti majd ki volt ügyfeleit, mivel az általuk korábban birtokolt kriptoeszközök a csődeljárás során eltűntek az FTX számláiról, így azokat nem tudják visszaadni már a befektetőknek. Pedig utóbbival a volt ügyfelek sokkal jobban járnának: a kriptopiac ugyanis az FTX másfél évvel ezelőtti bedőlése óta hatalmasat nőtt, a bitcoin árfolyama például a csőd bejelentésekor 20 ezer dollár körül járt, ma pedig 66 ezer dollárt ér egy token.

Egy bitcoin visszaszerzésével tehát közel 46 ezer dolláros profitot tehetnének zsebre a befektetők a készpénzes visszafizetéssel szemben, hiszen ez esetben a befizetett pénzüket kapják vissza, nem pedig annak időközben jelentősen megnövekedett értékét.

A Cointelegraph által szemlézett kutatás ugyanakkor kiemeli: ha a korábbi befektetők nagy része kamatostul visszakapja pénzét, hatalmas tőke jelenhet meg a piacon azzal, hogy a pórul járt ügyfelek ismét szerencsét próbálnak majd az elmúlt másfél évben több mint kétszeresére hízó, a mainstream tőkepiacoknak az ETF-ek elindulásán keresztül egyre inkább szerves részét képező kriptopiacon.

A kutatás emellett azonban arra is rámutat, hogy nemcsak az FTX volt ügyfelei, hanem a még 2014-ben csődbe került Mt. Gox, illetve a nemrég bajba kerülő Gemini befektetői is az idén kapják majd vissza pénzüket, összesen közel 10,6 milliárd dollár értékben – igaz, ők a korábban birtokolt kriptoeszközeiket kapják majd vissza, nem pedig kezdőtőkéjüket, így részükről akár egy eladói nyomás is megjelenhet majd a piacon.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Sam Bankman-Fried bedőlt tőzsdéje készpénzben fizeti majd ki volt ügyfeleit / Getty Images

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink