Hatalmas kincsek rejtőznek a szaúdiak talpa alatt

Hírek vg.hu
Szaúd-Arábia csökkenteni akarja olajfüggőségét, ezért fejleszti turizmusát és vagyonalapja világszerte számtalan cégbe fektetett be. Az ország földje az olaj mellet más kincseket is rejthet, amelyek kiaknázása jelentősen megdobná a költségvetés bevételét.

Szaúd-Arábia kiaknázatlan ásványkincseinek becsült értéke a 2016-os előrejelzésben szereplő 1,3 ezermilliárd dollárról 2,5 ezermilliárd dollárra nőtt – jelentette ki a szaúdi ipari miniszter, Bandar Alkhorayef a Rijádban tartott éves ásványkincsfórumon a CNBC-nek. A politikus úgy véli, hogy a közel-keleti ország földje többek között aranyat, rezet, foszfátot és ritkaföldfémeket rejt, miközben a sivatagi királyság híres hatalmas olajkészletéről

A tárcavezető szerint Szaúd-Arábia 33 új bányászati feltárási területet alakított ki, és az év során több mint 30 bányászati feltárási engedélyt kíván külföldi befektetőknek odaítélni. Hozzátette: a fórum alatt arra számít, hogy 20 milliárd dollár értékű üzletet írnak alá külföldi cégekkel. Az ásványkincsek feltárásába és bányászatába való beruházásra része Szaúd-Arábia Vízió 2030 projektjének.

Szaúd-Arábia évek óta a gazdaság több lábra állításán dolgozik, azért, hogy bevétel tekintetében függetlenedjen az olajeladásoktól. Ennek elérésére megalkotta a Vízió 2030 projektjét, amelynek keretében sok milliárd dollárnak megfelelő szaúdi riált költ többek között a turizmus népszerűsítésére. Az olajmonarchia azt szeretné, ha a turizmus részesedése a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékáról a 10 százalékára emelkedne.

Ennek érdekében az arab állam 2019 óta fokozatosan nyit a külföldi turisták felé, hoteleket épít és repülőgépeket vásárol. A királyság a turisztikai célpontokra is hangsúlyt fektet: felújította az UNESCO világörökség-listáján szereplő helyszíneit, óriási szórakoztató- és bevásárlóközpont létesít Rijád külvárosában, valamint rengeteg pénzt költ az ország elmaradott vörös-tengeri partvidékére is.

A monarchia fejleszti futballját és befektet a videójáték-szektorba is. Szaúd-Arábia Joe Biden hatalomra kerülése óta látványosan Kína és Oroszország felé fordult, ennek eredményeként a kínai vállalatok több mint 10 milliárddollár értékben ruháznak be a sivatagi királyságban.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink