Hatalmas energiahatékonysági támogatási program indul a lakosság számára

Hírek vg.hu
Száznyolcmilliárd forintos program indul a lakosság energiahatékonysági beruházásainak támogatására. Egy projekt legfeljebb hétmillió forintba kerülhet, ehhez hatmillió forint igényelhető. A hatmillió forint egy vissza nem térítendő támogatási részből és kamatmentes hitelből áll – közölte a Világgazdaság.

Az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítését segíti a most bejelentett, 108 milliárd forint keretű támogatási program – közölte Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

A támogatás felhasználható

  • hőszigetelésre,
  • nyílászárócserére,
  • a használati melegvíz-rendszer
  • és a fűtési rendszer korszerűsítésére.

Ezek nem egymást kizáró, hanem kombinálva is megvalósítható fejlesztések.

Több tételből áll az elszámolás

A beruházási keret hétmillió forint, ehhez a tulajdonosnak egymillió forint önrészt kell betennie. A maradék hatmillió vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel lesz. Ez utóbbi kettő aránya függ az igénylő anyagi helyzetétől és attól, hogy milyen fejlettségű járásban van az érintett épület. Ám csak olyan épületről lehet szó, amelyet előzőleg rácsatlakoztattak az országos gázvezeték-hálózatra. Június elején indul a program meghirdetése.

Elvárás, hogy a beruházás 30 százalékos energiamegtakarítást eredményezzen.

Ezt majd igazolni kell, mégpedig úgy, hogy a beruházás előtt és után is el kell készíteni egy energiaauditot.

A minisztérium tervez egyéb programokat is, például középületek korszerűsítésére az uniós források függvényében. Cél a zöldenergia szélesebb körű hasznosítása is.

Magyarországnak növelnie kell az energiaszuverenitását, ezt a hazai energiatermelés növelése és az energiafelhasználás csökkentése segíti – ismertette Steiner Attila a bejelentés háttereként. Az eddig elért eredmények között kiemelte, hogy amikor süt a nap, és működik a Paksi Atomerőmű négy blokkja, akkor az ország energiaellátása megoldható. Felidézte az atomerőmű üzemidő-hosszabbításának és a három új gázüzemű blokk építésének a tervét is. A megtakarítási oldalon rámutatott, hogy az évi tízmilliárd köbméteres hazai gázfogyasztás most március végéig 8,1 milliárd köbméterre csökkent.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: WiP-Studio, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink