Hat újabb rendelet a gazdaságvédelem jegyében

Hírek Figyelo.hu

Rendeletbe foglalta a kormány a hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket – a hat újabb rendelet a Magyar Közlönyben olvasható.

Az intézkedések mától (kedd) érvényesek, és alábbi kiegészítéseket tartalmazzák:

  • A vészhelyzet idejére, illetve az azt követő 15 napig felfüggesztik a bírósági végrehajtásokat, kilakoltatásokat, valamint az adótartozások behajtását.
  • Tovább jár a gyermekgondozásra nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátás. A támogatást a vészhelyzet megszűnéséig automatikusan biztosítják.
  • A vészhelyzet idején automatikusan jár a gyed, gyet, illetve gyes azoknak a szülőknek is, akik számára közben megszűnt volna a támogatás folyósítása.
  • 15 ezer forintig működik a paypassos fizetés, anélkül, hogy a kódot be kellene ütni, így elkerülve, hogy hozzá kelljen érni a terminálhoz.
  • Részleges adó- és járulékmentesség. Vagyis számos vállalkozónak elengedik a kata megfizetését a vészhelyzet idejére, továbbá kibővítik azoknak a munkáltatóknak a körét, akik a vészhelyzet idején mentesülnek járulékfizetési kötelezettségük alól, és csak a 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük a munkavállalók után.

A kedvezményre jogosultak listája szintén a Magyar Közlönyben olvasható.

.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (középen, j) napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. (MTI/Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink