Haszontalan étrend-kiegészítők

Hírek
Elképesztő mennyiségben fogynak a különböző étrend-kiegészítő porok, tabletták, évente 1000-2000 termék jelenik meg a hazai piacon. Már nemcsak a profi sportolók, hanem amatőrök is rendszeresen szedik azokat az étrend-kiegészítőket, amelyeknek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak - derült ki a NÉBIH és a kormányhivatalok kutatásaiból, amelyeket a szakemberek a NÉBIH és a WESSLING Hungary Kft. által szervezett Hungalimentaria 2017 konferencián ismertettek.

Magyarországon az étrend-kiegészítők negyed részét ma már a sportolóknak szánt készítmények teszik ki, ám a szabadidő sportolók közel 70%-a is fogyaszt étrend-kiegészítőt – ismertette felmérésüket Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársa. A leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítők közé a fehérjék, aminosavak, a kreatin és az ezeket tartalmazó készítmények, valamint a vitaminok, illetve az ásványianyag-tartalmú termékek tartoznak, ezeket követték a sportitalok és az energiaszeletek.

A fogyasztást növelő tényezők a válaszadók extrovertáltságának mértéke, a sportolás intenzitása, valamint a termékek vélelmezett hatásába vetett bizalom. A sok esetben ismeretlen eredetű étrend-kiegészítők használatával felmerülő legfőbb problémák között azt sorolják fel a szakemberek, hogy nem is indokolt a szedésük, túladagolják azokat, fogyasztásuk a későbbiekben doppingszerek használatához vezethet, emellett egyes termékek szennyező anyagokat tartalmaznak.

Gyanút kelthetnek többek között a túl sokat ígérő üzenetek, a nagyon drága ár különösen kis kiszerelésnél, vagy az OÉTI szám hiánya. A potencianövelők, fogyást segítőanyagok, mellfeszítő termékek nagyon nagymértékben nem feleltek meg az elvárásoknak, jelölési hibák mellett egyes termékekben tiltott gyógyszerhatóanyagokat találtak. A számos hiba közül a legkirívóbb: volt olyan C-vitamin, amely egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy csak az engedélyezett, OÉTI számmal rendelkező, bevizsgált termékek minőségére és eredetére van garancia.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink