Hasít a tőzsdén Trump vállalata, lesz pénz kampányra

Hírek vg.hu
A Trump Media & Technology Group sikeres tőzsdei bevezetése lendületet és megfelelő pénzügyi hátteret nyújthat Donald Trumpnak, aki hatalmas jogi költségekkel és egyéb pénzügyi kiadásokkal kénytelen szembenézni az Egyesült Államok történetének várhatóan legdrágább elnökválasztási kampánya előtt.

Több mint 50 százalékos erősödéssel, 78,8 dolláron debütáltak a New York-i tőzsdén a keddi becsengetéstkövetően a Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi elnökjelölt Truth Social közösségimédia-oldalát működtető Trump Media & Technology Group részvényei, így a több százmilliós jogi és egyéb költségekkel viaskodó politikus részesedésének értéke 5,5 milliárd dollár fölé nőtt – írta magyar idő szerint kedd délután a brit Financial Times

Trump közösségi oldala anyagilag is segíti a kampányt

Később a csúcshoz képest ugyan némileg csökkent a papírok árfolyama, de fél négy körül még mindig a közel 40 százalékos pluszt jelentő 70 dollár körül kötik az ügyleteket. A részvények kereskedése olyannyira volatilis volt, hogy néhány percre le is kellett állítani.

A cég hétfőn zárta le a fúzióját a Digital World Acquisition Corp. nevű úgynevezett tőzsdei SPAC-kel. A SPAC a speciális célú felvásárlási társaság angol rövidítése. Az ilyen cégek révén le lehet egyszerűsíteni a tőzsdei bevezetést a Wall Streeten, hiszen a SPAC-et egyfajta alvó cégként már korábban bevezették a tőzsdére, minden bürokratikus előkészítést és munkát elvégezve. Majd egy már működő vállalat – mint például most Trump Media & Technology Group – megvásárlása céljából tőkét von be részvénykibocsátás (IPO) útján.

A sikeres tőzsdei bevezetés lendületet és megfelelő pénzügyi hátteret is nyújthat Trumpnak az Egyesült Államok történetének várhatóan legdrágább elnökválasztási kampánya előtt.

Tavaly veszteségesen működött a cég

A 77 éves volt elnök 58 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az egyesült vállalatban, amelyet a Nasdaqon DJT – az ő monogramja – ticker alatt jegyeznek majd.

Trump ugyan aláírt egy zárolási megállapodást (lock-up), azaz hat hónapig nem adhatja el a részvényeit, ám a részesedését fedezetként használhatja fel a kampányhoz felvett hitelekhez.

A Trump Media a Financial Times szerint eddig nem tudott nyereséget termelni, a tavalyi év első kilenc hónapjában 49 millió dolláros veszteséget szenvedett, és mindössze 3,4 millió dolláros bevételre tett szert.

Az ügylet múlt heti jóváhagyásával és a keddi tőzsdei bevezetéssel azonban véget ért egy hosszadalmas folyamat, amely 2021 októberében kezdődött, amikor a két vállalat megállapodást írt alá a Trump Media & Technology Group tőzsdei bevezetéséről.

Címlapfotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink