Hány hónapot kell dolgozni egy nagyobb lakásért?

Hírek Figyelo.hu

Kevesen tudják a teljes havi fizetésüket félretenni, az ingatlan.com friss elemzése ezért egy életszerűbb helyzetet vizsgál, nevezetesen azt, hogy az adott helyen elérhető nettó átlagfizetés felét félretéve hány hónap alatt jöhet ki a nagyobb lakáshoz szükséges plusz 15 négyzetméter ára. Ez megközelítőleg egy szobával nagyobb ingatlant jelent.

Budapesten ehhez, konkrétabban egy 60 négyzetméteres lakásból 75 négyzetméteresbe történő tovább költözéshez 6,5 millió forintra lenne szükség, ami egyúttal azt jelenti, hogy a fővárosi nettó átlagfizetéseknek a felét több mint 3 évig kell félretenni nagyobb lakás megvásárlásához.

Egy szobával nagyobb lakásba költözés megfelelő megoldást jelent, ha gyermek születik a családba, vagy ha távmunka miatt valaki home office-ba kényszerül, ahogy a koronavírus-járvány miatt sokak az utóbbi időben – mutatott rá a példa életszerűségére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Csakhogy a lakásárakban és a kedvezmények nélkül számolt nettó fizetések között is jelentősek a különbségek országszerte

– tette hozzá a szakértő.

Budapesten a nettó átlagfizetések 2020 első háromnegyedévében meghaladták a 328 ezer forintot, az országos átlag pedig megközelítette a 263 ezer forintot. Szabolcs-Szatmár-Bereg a sereghajtó, mint a 181 ezres nettóval a legalacsonyabb havi átlagfizetést biztosító megye.

Győrben másfél évig kell megspórolni a félhavi fizetéseket, Kecskeméten alig több mint egy évnyi megtakarítás is elég a nagyobb lakás megvásárlásához – derül ki az ingatlan.com több mint 63 ezer lakáshirdetés adatai és a megyei átlagfizetések alapján elvégzett elemzéséből.

A legkevesebbet – öt hónapon át félhavi nettó fizetést – Székesfehérváron kell félretenni egy nagyobb lakásért, míg a legtovább Veszprémben kell spórolni, ahol több mint ötévnyi takarékoskodásból jön ki eggyel több szoba fedezete.

Balogh László hangsúlyozta, hogy mindez csak elméleti számítás a jelenlegi kínálat és fizetések alapján. Az még kérdés, hogy a következő időszakban milyen mértékben csökkennek az árak, a járvány miatt pedig azt is nehéz megmondani, hogy a bérek hogyan alakulnak majd.

A továbbköltözők azonban lakáshitelből is finanszírozhatják a különbözetet. Az ingatlan.com szakértője felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vevők tovább költözése minden kiadást összegezve olcsóbb lesz, mert nem kell illetéket fizetniük a lakásvásárlást követően.

(Borítókép: Jiw Ingka, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink