Hangsúlyos egyetemi szerep a nemzetstratégiában

Hírek Dombi Margit
Az egyetemeknek kulcsszerepe van a nemzetstratégia megvalósításában. Egyebek mellett olyan hallgatók képzésével, akik nyitottak a helyi gazdaság igényeire, ismerik a nemzetközi trendeket és mindezt egy kis magyaros fűszerezéssel tálalják – többek között erről beszélt Hankó Balázs felsőoktatási államtitkár a Debreceni Egyetem gazdasági évindító partnertalálkozóján.

A felsőoktatási államtitkár szerint az innováció, a kutatás fellegváraiból a gazdására és a térség igényeire nyitott fiataloknak kell kikerülni. Olyanoknak, akik figyelembe veszik a nemzetközi trendeket, tendenciákat. – Így lesz az innovációban és a kutatásban még erőteljesebb Magyarország, így duplázzuk meg a szabadalmak számát, így duplázzuk meg az innováló kis-, és középvállalatok számát, és így növeljük meg a kutatók számát.

Hankó Balázs a stratégiai célok szempontjából példaértékűnek nevezte a debreceni modellt, amelyben kölcsönös előnyök mentén kapcsolódnak össze az egyetem, a város, a térség, és a gazdaság szereplői. – Ez a modell inspirálta azt a megújult felsőoktatást, amely egyszerre autonóm, egyszerre szolgálja a magyar gazdaság, a magyar nemzet érdekeit, egyszerre rugalmas és versenyképes. És ez így együtt nem más, mint a magyar gazdaság és a magyar nemzet működőképességét, szuverenitását biztosító letétemény – fogalmazott.

A modell kulcseleme a gazdaságra és a munkaerőpiacra való nyitottság, ezt támogatja az új felsőoktatási közfinanszírozási rendszer, amiben minden második forint teljesítmény alapú ösztönzőkön keresztül jut el az egyetemhez. Ugyancsak fontos elem a szakképzés és a felnőttképzés összekapcsolása. Mindezek támogatásával a kormányzat a debreceni modellt sikeressé tévő szinergiák további erősödését ösztönözni.

A versenyképesség kapcsán az államtitkár közölte, az egyetemekkel szemben elvárás, hogy a nemzetközi rangsorokban feljebb lépjenek. Amint azt a Debreceni Egyetem példája is bizonyítja, ez nem csak kívánatos, de lehetséges is, hiszen egyik évről a másikra négyszáz hellyel sikerült feljebb ugrani egy neves ranglistán. – A jelenleg Magyarországon tanuló 43 ezer külföldi diákból több mint hétezer debreceni hallgató, ami szintén bizonyíték arra, hogy megéri Magyarországon tanulni, és nekünk az a célunk, hogy az elkövetkező években több mint megduplázzuk a nemzetközi diákok számát, érjük el 2030-ra a százezer főt – közölte az államtitkár.

A Pannónia program kapcsán közölte: az elkövetkezendő éven nyolcezer diákot juttatnak el a világ vezető egyetemeire, a Horizon program feletti Hurizon programmal pedig, a magyar egyetemek, a Debreceni Egyetem nemzetközi együttműködéseit fogják nyitni.

Szilvássy Zoltán rektor az egyetem, a város és az ipari szereplők összefogásának egyik kiemelkedő eredményeként jellemezte, hogy az országban egyedül a Debreceni Egyetemnek van ipari parkja.

Papp László polgármester azt hangsúlyozta, hogy az egyetem fejlesztési programja összhangban van a város fejlesztési koncepciójával. Míg Bács Zoltán az egyetemi kancellár pedig közölte, 2024-re 230 milliárd forint működési költséggel és 24 milliárdos fejlesztési tervcsomaggal rendelkeznek. Ebben oktatásit és betegellátást szolgáló, ipari együttműködéssel összefüggő, és közösségi célokat szolgáló fejlesztések egyaránt szerepelnek. A kancellár tájékoztatása szerint az egyetem hallgatói létszáma tavaly elérte a 31 ezer főt.

Borítókép: illusztráció, egyetemi tanévzáró Debrecenben/Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink