Hamász-vezető: meglepett, hogy sikeres volt az Izrael elleni támadás

Hírek figyelő.hu
Nem számítottak rá a terrorszervezet vezetői, hogy egy ilyen támadást sikerre vihetnek Izrael ellen – mondta a Hamász legfelsőbb vezetésének egyik tagja, Ali Barake. Az AP hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy alig egy tucatnyi ember szervezte a támadást, ami válasz lett volna az izraeli politikusok megjelenésére egyes muszlim szent helyeken. Az akcióról a Hamászon belül is csak kevesen tudtak, Irán, vagy Hezbollah pedig nem vett részt benne.

Az Izrael ellen indított akcióról csak a Hamász iszlamista szervezet maroknyi parancsnoka tudott, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah nem vett részt benne, de „csatlakoznak a harchoz, ha Gáza ellen népirtó háború indul” – közölte Ali Barake, a Hamász legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja.

Barake az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a műveletet mintegy féltucatnyi Hamász-vezető tervezte, és még a szervezet legszorosabb szövetségeseit sem tájékoztatták arról, hogy mi készül. Tagadta, hogy Irán részt vett volna a tervezésben vagy előzetesen jóváhagyta volna az akciót.

Nem sokkal korábban John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy bár „bizonyos fokú összejátszás” van Irán és a Hamász között, Washingtonnak nincs bizonyítéka arra, hogy Irán közvetlenül részt vett volna az Izrael elleni akció tervezésében, kivitelezésében vagy végrehajtásában.

Valamivel később Charles Q. Brown amerikai vezérkari főnök óva intette Iránt, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba.

Szeretnénk nagyon világos üzenetet küldeni. Nem akarjuk, hogy ez a konfliktus kiszélesedjen, és azt szeretnénk, hogy ez az üzenet kristálytisztán érthető legyen Irán számára

– szögezte le Brown, aki a Hamász tetteit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terrortámadásaihoz hasonlította.

Barake tagadta azt is, hogy a művelet céljai között szerepelt volna az izraeli-szaúdi kapcsolatok rendezésének kisiklatása. Elmondta azt is, hogy az akciót több mint egy éven át készítették elő. Mint mondta:

azért követték el a támadást, mert az izraeli kormány tagjai „provokatív” látogatásokat tették muszlim szent helyeken és egyre fokozták a nyomást a fogva tartott palesztinokon, emellett úgy tudják, hogy a Hamász vezetőinek likvidálására készülnek.

A Hamász-vezető elmondása szerint őket is meglepte, hogy mit sikerült végrehajtaniuk az Al-Aksza vihar névre keresztelt műveletben. Mint mondta: arra számított, hogy Izrael visszaveri vagy jelentősen akadályozza a Hamász fegyvereseinek akcióit.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható.

Címlapkép: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink