Hamarosan a munkahelyeken keresztül is lehet oltást kapni

Hírek Figyelo.hu

Helyben is megszervezhetik munkavállalóik oltását a hazai gazdasági társaságok a helyi kormányhivatalok segítségével – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte:

oltási kampányt indítanak annak érdekében, hogy erre a lehetőségre felhívják a vállalkozások figyelmét, ezzel is gyorsítva az átoltottság elérését és a gazdaság teljes újraindítását.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak elemi érdekük a gazdaság mielőbbi újraindítása, a munkavállalók egészségének védelme és a kereslet stabilizálódása. Ez jelenleg a minél szélesebb körű átoltottsággal lehetséges, ennek elérésében kívánja támogatni a kamara a magyarországi gazdasági társaságokat.

Az összes hazai vállalkozásnak lehetősége van arra, hogy helyben, saját telephelyén megszervezze munkavállalói beoltását.

A lehetőség ugyanakkor a nagyobb, több munkavállalót foglalkoztató száz-kétszáz vállalkozásnak jelenthet érdemi előrelépést. A munkahelyi oltakozás előnye egyfelől a dolgozók szervezett, munkavégzéshez igazodó oltása, másfelől a magyarországi átoltottság jelentős felgyorsítása – emelte ki Parragh László.

Az elnök a részletekről elmondta: a vállalkozásoknak a helyi kormányhivatalhoz kell fordulniuk, amennyiben élnek a vállalati szintű oltás lehetőségével. A kormányhivatal felveszi az illetékes szervekkel a kapcsolatot, egyebek mellett a Belügyminisztériummal. Természetesen a szükséges vakcinamennyiség szállításával, tárolásával kapcsolatos logisztikai feladatokat nem a cégeknek kell megszervezniük.

Parragh ­László rámutatott,

nem egyszerű feladat a munkahelyi oltakozás megszervezése, mivel egy adott nagyvállalatnak nemcsak a központjában kell megteremteni a lehetőséget, hanem a vidéki kirendeltségeken, telephelyeken is.

Sok cégnél az üzemorvosi rendelő, az állandó üzemorvosi jelenlét miatt egyszerűbb a szervezés, ugyanakkor ott is meg kell teremteni a feltételeket, ahol nem áll rendelkezésre helyben rendelő, illetve egészségügyi személyzet. Ezekben a szervezéssel összefüggő feladatokban is a kormányhivatal nyújt segítséget.

A kamara elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta:

új, kedvező helyzetet teremt, hogy Magyarországon immár széles körben rendelkezésre áll nagy mennyiségű vakcina, vagyis aki be szeretné magát oltatni, már nem kell várakoznia a lehetőségre.

Noha az oltás felvétele nem kötelező, ez az egyetlen esély arra, hogy elkerüljünk egy esetleges újabb járványhullámot, amely már beláthatatlan gazdasági és társadalmi károkat okozna, és újabb korlátozásokat vonna maga után.

A közeljövőben tehát indokolttá válhat, hogy adott esetben a munkáltatók különbséget tegyenek az oltott és oltatlan munkavállalók között.

Az MKIK napokban induló oltási kampányától függetlenül is lehetőségük van a cégeknek a vállalati szintű oltatásra.

Korábban már megszervezte munkavállalói körében a védőoltás beadatását egyebek mellett a Mol, a Richter, a győri Audi-, a kecskeméti Mercedes- és az esztergomi Suzuki-gyár is.

(Borítókép: Oltópont a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházban Békéscsabán 2021. május 10-én. (MTI/Rosta Tibor)

További híreink