Haladnak az őszi szántóföldi munkák

Hírek
Az esők miatti fennakadások ellenére haladnak az őszi szántóföldi munkák, a betakarítás, a vetés előkészítés és a vetés.

A múlt héten jelentős mennyiségű, mintegy 20-50 milliméter csapadék hullott le országszerte, a hét elején a Dunántúlon, a második felében pedig a Dunán innen. Ez a csapadék lassította a betakarítási munkákat – volt, ahol ez le is állt –, illetve a vetési munkákat, ugyanakkor például az elvetett őszi káposztarepcére rendkívül pozitív hatása volt. Minderről Czerván György beszélt a Betakarítási koordinációs bizottság ülése után szerdán. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelő államtitkára hangsúlyozta: ettől függetlenül az őszi betakarítási munka a szántóföldeken halad, ahogyan az ősi vetés is.

Kukoricából már csaknem 10 százalékával végeztek a betakarítandó, több mint 1 millió hektáros területnek, 6,3 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett. Az államtitkár országos átlagban is 6-6,5 tonna közötti kukoricahozamra számít, szemben a múlt évi 8,6 tonnás rekordhozammal. A belföldi ellátás mellett körülbelül 2,3 millió tonna kukorica kerülhet exportra. A napraforgó betakarítási készültsége 70 százalékos, a szójáé 34, a burgonyáé és a cukorrépáé 83, illetve 14 százalék. Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, a kukorica kivételével, minden növény hozama 5-17 százalékkal nőtt.

A kedvezőtlen múlt heti időjárás a vetést is hátráltatta, de jót tett a magágyaknak. A magágy előkészítés 29 százalékos, mélyszántást azonban nem végeztek még a gazdálkodók. Az őszi káposztarepce vetése 96, az őszi árpáé 10 százalékos, s elkezdték már vetni az őszi búzát is, utóbbi tervezett vetésterülete 966 ezer hektár. Az idei tervezett vetésterület egyébként – főként a napraforgónak és a szójának köszönhetően –, a tavalyinál 1,7 százalékkal nagyobb, de 4,9 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától.

Fotó: Vincent van Gogh festménye, Harvest in Provence, June 1888, Israel Museum, Jerusalem, Israel (F558)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink