Hadházy Ákosék magánakciója volt az újabb MTVA-balhé

Hírek
Finoman üzengetnek egymásnak az ellenzéki politikusok, ezúttal az LMP bukott miniszterelnök-jelöltje és a pártokat zokniként cserélgető Hadházy Ákos okozott konfliktust. Szabó Tímea és Varju László is arról beszélt tegnap este az ATV-ben, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos nem értesítette őket előzetesen arról, hogy ismét az MTVA székházában szeretnének akciózni. Egyre több kérdésben törik meg a sokszor hangoztatott egység az ellenzéki pártok között. Sem a közös lista, sem az előválasztás nem fog megvalósulni.

Szabó Tímea és Varju László is vendége volt tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának, ahol mindketten arra panaszkodtak, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos nem értesítette őket előzetesen az újabb akciójukról az MTVA-székházban. Emellett nem voltak jó véleménnyel magáról az akcióról sem, Varju László szerint inkább azon kéne gondolkodni, hogy miként lehetne tovább fejleszteni az ilyen akciókat, illetve nem kéne elterelni a figyelmet a sztájkról.

Hadházyék magánakciójáról van szó tehát, mellyel feltehetően az új mozgalmukat igyekeznek reklámozni. Mint emlékezetes, a napokban hivatalosan elindult a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom, amelyben többek között az a Hadházy Ákos is részt vesz, aki egykori fideszesből lett LMP-s, majd független politikusként az egyik legnagyobb politikai kalandornak számít Magyarországon.

Az új mozgalommal – amely várhatóan pártként fog majd a jövőben működni – tízre nőtt azoknak a nyilvánosságban gyakran megjelenő ellenzéki politikai pártoknak a száma, amelyek versengenek az egyre zsugorodó ellenzéki tábor kegyeiért.

Nem lesz közös EP-lista, az előválasztás is lyukra futhat

Hiába a kezdeti lelkesedés és az összefogás hangoztatása, a májusi választáson várhatóan minden párt önálló listát állít, az MSZP–Párbeszéd-szövetségen kívül az ellenzéki pártok az egymással folytatott küzdelemre használják majd fel a voksolást. Erről az ellenzéki politikusok is nyíltan beszélnek, többen nyilatkoztak már úgy, hogy majd az európai parlamenti választáson elért eredmények alapján fogják az önkormányzati választásra kialakítani az együttműködés feltételeit.

Az EP-választás logikája és az elmúlt időszak időközi választásainak eredményei ugyanis azt vetítik előre, hogy nem áll majd minden politikai szervezetnek az érdekében ismét részt venni az összefogásvitában.

Nem véletlen, hogy az MSZP és a vele szövetséges Párbeszéd vetette fel mind az előválasztást, mind a közös ellenzéki indulást, így igyekeznek ugyanis palástolni saját gyengeségüket a szocialisták. A történelmi mélyponton lévő MSZP attól tart, hogy az EP-választáson Gyurcsány Ferenc pártja jobb eredményt ér el listán, hiszen már 2014-ben is csupán 1 százalékpontnyi különbség volt a két párt között.

Mivel a többi ellenzéki párt átlátja ezt a taktikázgatást, a cicaharc tovább fog folytatódni, több ellenzéki politikus is az önkormányzati választás előfutamaként tekint az EP-választásra. Most ugyan az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák az ellenzéki politikusok, ugyanakkor például az előválasztással csak tovább mélyítik a meglévő törésvonalakat. A várhatóan teljes érdektelenségbe fulladó előválasztás kudarca további vitákat fog eredményezni köztük, elindítja a már jól ismert ellenzéki pozícióharcokat.

Ez az úgynevezett előválasztást is kockáztatja, hiszen azon hiába jön ki például Horváth Csaba győztesen, ha például (amire jó esély van) az EP-választáson a Demokratikus Koalíció megelőzi az MSZP-t. Egy ilyen fejlemény alapjaiban változtatja majd meg ezeknek a pártoknak az álláspontját, és ismét elindítja köztük a már jól ismert összefogásvitát.

Az eddigi hírek alapján ráadásul elég alacsony az érdeklődés az előválasztás iránt, azon a legelkötelezettebb balliberális szavazókon kívül szinte senki sem vesz részt. Ez tovább rombolja ennek a próbálkozásnak a legitimitását, Puzsér Róbertet semmi sem fogja rákényszeríteni arra, hogy ténylegesen részt vegyen nyáron az előválasztási folyamatban. Jól jelzi az ellenzék szétesettségét, hogy még Budapesten sem képesek kiállítani a kormánypártok ellenfelét, már hónapok óta a jelöltállítás mikéntjéről alkudoznak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink