Hackerek fenyegették meg a Disney-t

Hírek
Kiberbűnözők közölték az egeres céggel: ha nem fizetnek váltságdíjat, kiteszik az egyik bemutatásra váró filmjüket a netre.

A Disney stúdió vezérigazgatója Bob Iger mindezt a vállalat tulajdonába tartozó ABC csatorna munkatársainak mesélte el. A pénzt a netes alvilág kedvelt fizetőeszközében, bitcoinban kérték. Hogy pontosan melyik filmről volt szó, azt a cégvezér nem közölte, de a Deadline nevű oldal úgy tudja: a Karib-tenger kalózai sorozat ötödik részéről van szó (nálunk Salazar bosszúja címmel fogják bemutatni a magyar mozik).

Ez az eset nem teljesen egyedi. Múlt hónapban néhány hacker a Netflix egyik sikeres sorozatának, az Orange is the New Black-nek rakta fel a netre az ötödik évadát, miután a netes videotéka nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni.

Ami ijesztő, hogy egyelőre az IT-guruk se tudják, hogy a netes bűnözük hogyan jutnak hozzá a bemutatásra váró produkciókhoz. Az ESET szakértője Mark James azt mondta: “Az biztos, hogy minden aminek értéke van, rablás áldozata lehet, függetlenül attól, hogy fizikailag is létezik vagy csak digitális”.

A Disney mindenesetre nem akar fizetni. Ezzel pedig nem keveset kockáztatnak. Elvégre a Karib-tenger sorozat az egyik legbecsesebb filmes franchise-uk. Csak az utolsó rész nemzetközi szinten 1 milliárd dollárt (mintegy 230 milliárd forintot) termelt a pénztáraknál.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink