Ha minisztercsere van az a baj, ha nincs, az a baj

Hírek
Napokon keresztül találgatott boldog boldogtalan, kikből fog állni Orbán Viktor új kormánya. Az ellenzéki sajtó csak azt hozza, amire képes, gyalázzák a távozókat és ütik az érkezőket is, kibicnek semmi sem drága. De Kálmán Olgánál jobban senki sem tudja játszani az értetlent, és bociszemekkel hallgatni az árnyékkormányról fantáziáló filozófust.  

A tegnap esti Egyenesen adása a személycserék megtárgyalásával kezdődött, Kovács Zoltán újságíró és Gábor György filozófus igyekezett megfejteni, miért is cserélődnek miniszterek négy évente. Gábor György mindjárt az első mondatában tiszta vizet öntött a pohárba, kifejtette: egy diktatórikus berendezkedésű államban nagyon fontos az, hogy a miniszterelnök folyamatosan érzékeltesse azt a kormányának tagjaival, a holdudvarával, hogy senki nem érezheti magát biztonságban. Mindenki érezze azt, hogy a kedves vezető szeme rajta van, mindenki érezze azt, hogy ha egy picit elkezd önállósodni az nem biztos, hogy jó.


 
Mélázzunk el ezen a gondolatmeneten egy pillanatra, mert sokat elárul arról, aki ezt mondta. Például azt, hogy egész egyszerűen nincsen tisztában azzal, mekkora súly és felelősség jár a kormányzással. Nem csak általában, hanem hétfőtől vasárnapig. Érti-e vajon Gábor György, hogy ki viszi el a balhét a mindennapi értelemben és történelmi távlatban? Ha ezt is érti, akkor miképp gondolhatja azt, hogy ez ellenőrzés, számonkérés nélkül megy. Kétségtelen, hogy jó arról ábrándozni, van egy világ, ahol az autonóm személyiség annyira autonóm, hogy egy darab főnöke sincs, senkinek sem tartozik felelősséggel, csak ülnek a nagy szellemek ( magát is ide sorolta, szelíd humorral), és tervezik, irányítják a világot…  amiről alig tudnak valamit. 

Majd nyilván így fog működni az a civil árnyékkormány, amelyet egyszer csak felrajzolt a mandátumok bojkottálását is elváró filozófus – ezzel Kovács Zoltán speciel nem értett egyet, ő a progresszív Gábor mellett egészen mértéktartóan józan volt. Nem kéne a mandátumot átvenni, mert legitimálódik a rendszer, mondja a haladó értelmiségi filozófus. Neki ez nem elég demokratikus, hogy az egyéni választókörzetekben az emberek igen jelentős többségben a Fidesz-KDNP jelöltjeit választották.
 
Itt tartunk még mindig. Itt tartunk még mindig, hogy a baloldali értelmiségi holdudvar a maga belterjes minoritásában olyan téveszméket dédelget, amire már senki sem vevő, a saját gyerekeik sem, mert ők is röhögnek rajta. Lapozzunk is, már ennyi szóért is kár volt.

Borítófotó: Kálmán Olga újságíró, az ATV műsorvezetője a kezében tartja a Radnóti Miklós antirasszista díjat, miután átvette azt a Parlament Felsőházi termében rendezett ünnepségen. (MTI Fotó: Földi Imre)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink