Ha drágítanak a németek, elszállnak az áruszállítás díjai itthon

Hírek vg.hu
Tetemes áremelést jelentettek be a hazai logisztikai és áruszállító cégek Magyarországon. A drágítás 2024-től lép életbe és számos oka van.

Mintegy 20–25 százalékkal drágulhatnak 2024-ben az áruszállítási és logisztikai díjak – derült ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének előrejelzéséből (MLKSZKSZ). Mindez megerősíti a Világgazdaság által korábban ismertetett prognózisokat.

Ebben azt is részletesen levezetik, minek köszönhető a jókora áremelés. A szervezet szerint az áremelkedés hátterében uniós jogharmonizációs intézkedések, környezetvédelmi költségek, illetve inflációs hatások állnak.

Emlékeztettek rá, hogy 2024-től jelentősen emelkednek az útdíjak és az üzemanyag jövedéki adója. További teher, hogy az ágazatban várhatóan két számjegyű bérnövekedés áll be, ami nagymértékben növeli a logisztikai vállalkozások költségeit, így azokat kénytelenek beépíteni a díjaikba. Reménysugár ugyanakkor, hogy az energiaárak csökkenése mérsékelheti a raktárlogisztikai költségeket. Bővül viszont az útdíjköteles szakaszok száma Magyarországon.

Drágítanak a németek és ezt Magyarországon is megérzik

Az MLKSZKSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy az adó-, illetve díjemelés hátterében részben európai uniós jogharmonizációs okok állnak.

A tagállamok ugyanis sorra emelik az úthasználati díjakat, Németországban 2024-től például az eddigi kétszeresére.

Az árváltozáshoz viszont annak is köze van, hogy a magyar útdíjrendszer jelentősen átalakul.

  1. Az áruszállító járművek tulajdonosai új szisztéma szerint fizetik a környezet- és zajterhelés után számított, úgynevezett külsőköltség-díjat, amely a levegő- és zajterhelés esetében az utak típusától függően változó.
  2. Míg a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében tengelyszám és környezetvédelmi kategóriánként fix díjtétel lesz.
  3. Emellett minden áruszállító járműnek – járműkategóriák szerint – továbbra is fizetnie kell az infrastruktúrahasználati díjat.

Ráadásul az új rendszerben az útdíjak egy évben akár többször is módosulhatnak majd.

A teljes cikk a vg.hu-n olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink