Gyurcsány nem nyafog, de ez akkor is igazságtalan

Hírek
Szombaton Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, a párt nyugati téri gyűlésén feltette a kérdést: Orbán vagy Európa? Komoly a tét, mint látjuk, és azt is megtudtuk tőle, hogy ő bizony nem nyafog a választási rendszer miatt.

Azon a ponton ne sokat rágódjunk, hogy a magyar választók nagyobb része inkább úgy tenné fel a kérdést, hogy Gyurcsány vagy Magyarország? Nem, nemcsak a jobbosok, részben ezért is van ekkora ziláltság a baloldalon. A volt miniszterelnök személye miatt.

És ezzel el is jutottunk odáig, amit igazán nehéz megérteni az egész Gyurcsány-féle forradalom egyik alaptézisében. Ez ugye úgy szól, hogy a választási rendszer nem szabad és nem tisztességes. Ismétlés a tudás anyja: ez egy erősebb többségi elemeket tartalmazó vegyes rendszer. De fogadjuk el, hogy tényleg igazságtalan, csak egy gondolatkísérlet erejéig. Merthogy Gyurcsány azt is hangsúlyozta, hogy ezért nem szabad nyafogni, hanem ebben a rendszerben kell győzni.

Persze itt a bibi, mert az ellenzék a végletekig fragmentált, amivel nem könnyű nyerni egy többségi rendszerben. De vajon ez a választási rendszer hibája? Aligha. Az a helyzet, hogy ilyen sokszínű ellenzéki pártszisztéma messze nem indokolt egy kulturálisan és ideológiailag sokkal homogénebb baloldalnak. Csakhát a politika némileg perszonalizálódott. Igen, a baloldalon is. Évek óta mindenkinek mindenkivel, keresztbe kasul, személy szerint baja van, ezért újra és újra létrejönnek új formációk „mi nem ők vagyunk” jelszóval. Gyurcsány pedig ebben a műsorban főszereplő, mondhatni főkolompos.

De fogadjuk el, hogy Gyurcsány nem nyavalyog az igazságtalanság miatt, hanem tényleg eléri, hogy a baloldal valamilyen formában győzzön. Vajon az is igazságtalan lesz szerinte? Hiszen ez egy igazságtalan választási rendszer. Oké, lehet, hogy akkor is azt állítja majd. Akkor, jó szórakozást kívánok, ebben az elképzelt világban annak a sokpárti koalíciónak, hogy mindenki dűlőre jusson mindenkivel, abban a kérdésben, meg kell-e reformálni azt a rendszert, amiben nyertek.

Volt itt azért olyan, nem is olyan régen, amikor nem voltak szabad és tisztességes választások. A rendszerváltás előtt. Nem is próbáltak abban elindulni az akkori ellenzékiek, nem is tudtak volna. Tehát inkább rendszert váltottak. A volt miniszterelnök viszont máig az „illegitim” rendszer része, és továbbra is szeretne az maradni. Ha nyer, ha nem. Gyurcsány tényleg nem nyafog, kifogásokat keres.

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

További híreink